Kvinde hjalp 117 borgere med skattesnyd – sag lå stille i lang tid

Forsvarer taler om sin klients Robin Hood-agtige adfærd. 117 personer fik uberettigede fradrag.

En kvinde fra Køge undgår at skulle i fængsel, efter at hun hjalp 117 personer med at snyde skattevæsenet, da hun på deres vegne indtastede fiktive oplysninger.

Retten i Roskilde gør onsdag straffen på fængsel i et år og seks måneder betinget. Årsagen er, at sagsbehandlingstiden med retsformandens ord har været “urimelig lang”.

I godt to år lå den omfattende sag stille, fordi anklagemyndigheden ikke kunne møde i retten. Kriminaliteten blev begået i 2017 og 2018.

Den 34-årige spinkle kvinde drager et meget langt suk, da dommen afsiges.

Såvel anklageren som forsvareren kalder i onsdagens retsmøde sagen besynderlig og usædvanlig. Kvinden har nemlig ikke selv tjent noget særligt på sin tjenstvillighed.

Det unddragne beløb er på sammenlagt 2,4 millioner kroner, og kvinden idømmes en tillægsbøde på netop det beløb. Desuden skal hun i tilsyn og under lægeligt tilsyn, så hun kan blive behandlet for misbrug af blandt andet medicin.

– Det er en slags Robin Hood-agtig adfærd på det offentliges bekostning, siger forsvareren, advokat Janus Malcolm Pedersen, i sit indlæg i retten.

Derimod har anklager Christian Otken påpeget, at der er tale om en alvorlig lovovertrædelse, også selv om man ikke tjener kassen.

De talrige indtastninger til skattevæsenet om fradrag for befordring, renteudgifter og andet skete fra kvindens forældres lejlighed.

Under sagen har hun sagt, at familien var meget gæstfri, at stedet nærmest var en netcafé, og at der sad ukendte mænd i køkkenet og tastede løs.

Andre vidner har ikke kunnet skrive under på udsagnet. I køkkenet sad kvinder og spillede kort.

De mange mennesker, der med kvindens hjælp indsendte fiktive oplysninger til skattevæsenet, var bekendtes bekendte, familiemedlemmer og andre.

I området ved Blågårds Plads i København gik snakken om den hjælpsomme kvinde, og hun blev nævnt på en café, i en frisørsalon, og af en pædagog i en klub, er det kommet frem under straffesagen.

Mange troede på hendes historie om, at hun var ansat i Skat.

Samtlige 117 har fået afgørelser hos Skat og har tilbagebetalt de penge, som de uberettiget fik udbetalt på baggrund af den 34-åriges indtastninger.

Blandt de mange er en kvinde, der scorede et fradrag for befordring, selv om hun blot havde en kilometer til arbejdspladsen.

Den dømte har en uddannelse som socialrådgiver og rejste under flygtningekrisen til en græsk ø for at deltage i hjælpearbejdet. Men hun betegnes af forsvareren som et psykisk svageligt menneske.

I sin tale til domsmandsretten – en juridisk dommer og to lægdommere – bad anklageren om en straf på fængsel i to år.

– Hun har aktivt udnyttet godtroende mennesker. Hun har udnyttet folks manglende kompetencer og indblik i den danske skattelovgivning, sagde Christian Otken.

Siden årets begyndelse er i alt næsten 130 vidner mødt frem i Retten i Roskilde. Ifølge anklagemyndighedens tiltale omfattede det kriminelle tasteri hele 765 personer, men retten har slået fast, at der kun kunne dømmes i de 117 tilfælde, hvor der er afgivet vidneforklaringer og foreligger andre sikre oplysninger.

Den 34-årige har modtaget dommen.

/ritzau/

Først publiceret: 26. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. juni 2024 kl. 14:15