Røde Kors: Gå sammen i fællesskaber om nye beredskabsråd

Socialt udsatte kan have svært ved at afholde de ekstra udgifter til et hjemmeberedskab, fastslår Røde Kors.

Danskerne opfordres til at have et hjemmeberedskab i de nye kriseanbefalinger, og fællesskaber og foreninger rundt om i landet kan spille en nøglerolle.

For at flest muligt kan være dækket ind med Beredskabsstyrelsens anbefalinger til en mulig krisesituation, bør danskerne gå sammen.

Det er det klare budskab fra Røde Kors, efter at Beredskabsstyrelsen lørdag præsenterede en liste med anbefalinger til et hjemmeberedskab.

– Fællesskaber har rigtig stor betydning for, hvordan samfund klarer sig både under og efter kriser, siger Louise Jühne Paulsen, der er beredskabschef i Røde Kors.

Opfordringen gælder særligt boligforeninger, andelsforeninger og kulturhuse. På den måde kan udsatte grupper, der måske har svært ved at skaffe alle de her ting, gå sammen og bruge ressourcerne i fællesskab.

– Socialt udsatte kan have svært ved at afholde ekstra udgifter i en stram økonomi. Bor man i et boligområde, kan man derfor gå sammen om at skaffe tingene i fællesskab, siger Louise Jühne Paulsen.

– I stedet for at alle beboere i opgangen for eksempel skal købe en radio, kan man sørge for, at der er en enkelt person, der har en radio, så alle stadig kan få mulige beredskabsmeddelelser, lyder det.

Når danskerne opfordres til at forberede sig grundigt på en krisesituation, skyldes det særligt, at det vil lette myndighedernes arbejde og håndtering, hvis befolkningen er forberedt.

Foruden vand og mad går rådene også på at have styr på sin beholdning af medicin samt hygiejnemidler som toiletpapir, hånddesinfektion og tamponer.

Netop disse varer kan passende være på dagsordenen til næste møde i den lokale forening, lyder opfordringen.

– Hvis man bor i et socialt boligområde, kan man tage det op til næste beboermøde og fordele ressourcerne, siger beredskabschefen fra Røde Kors.

– De fleste i Danmark kan godt købe lidt ekstra ind, men det er ikke alle, der kan opfylde anbefalingerne. Derfor er fællesskaberne et ret vigtigt svar på at komme endnu tættere på skiven.

/ritzau/

Først publiceret: 17. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. juni 2024 kl. 15:16