Kommission peger på to modeller for at nedlægge og erstatte regioner

Længe ventet kommission anviser blandt andet veje til at nedlægge regionerne, hvilket er politisk betændt.

Det har været længe undervejs, og tirsdag præsenteres anbefalinger, som ventes at sætte gang i den største reform af sundhedsvæsenet i 20 år.

Sundhedsstrukturkommissionen er klar med tre modeller for organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen, og i to ud af tre modeller nedlægges regionerne. Det er politiske betændt, fordi regeringspartierne er uenige.

I den ene af de to erstattes de af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau.

De nye anbefalinger fra kommissionen præsenteres på Holbæk Sygehus af formand Jesper Fisker, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse.

– I den form regionerne har i dag, er der ændringer i alle modeller. Men i model et og to bliver de nedlagt i den form, de har i dag og erstattet af noget andet. I model tre bliver de til smallere sundhedsregioner, siger Fisker.

I den tredje model foreslås det, at de nuværende regioner består, men at der sker ændringer i dem. Eksempelvis at kommunerne skal løse flere opgaver på sundhedsområdet.

Ifølge ham kan anbefalingerne føre til et styrket sundhedsvæsen.

– Hvis man følger væsentlige dele af det, vi anbefaler her, vil man få et væsentligt bedre sundhedsvæsen fremover. Vi har muligheden for at løfte det danske sundhedsvæsen ind i en ganske fin fremtid, siger Fisker.

Der har været intern uenighed i SVM-regeringen om regionernes fremtid.

Moderaterne har udtrykt ønske om at nedlægge regionerne, mens Socialdemokratiet og Venstre har talt for at bevare dem.

Kommissionens anbefalinger skal danne grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen. Den forventes at komme til efteråret, når anbefalingerne har været i høring i otte uger.

Sundhedsstrukturkommissionen kommer også med en række andre forslag. Blandt andet anbefales det, at der skabes et øget udbud af praktiserende læger og klinikker, og at sundhedsydelser skal være mere tilgængelige.

Desuden bør der laves en national sundhedsplan, som skal sætte en “strategisk retning” for, hvordan ressourcefordelingen i sundhedsvæsnet skal være.

– Det vil betyde, at der er nogle investeringer, man ikke kan foretage i det specialiserede sundhedsvæsen, siger Fisker.

Det foreslås desuden, at psykiatrien integreres organisatorisk i det samlede sygehusvæsen.

Anbefalingerne blev overleveret til sundhedsminister Sophie Løhde (V), som først vil læse anbefalingerne grundigt, før hun kommenterer.

– Det vigtigste for os i regeringen, når vi skal diskutere fremtidens sundhedsvæsen, er dem, det hele handler om, patienterne, siger hun.

Det ventes at blive den største reform på området i 20 år.

I 2006 reducerede politikkerne antallet af kommuner fra 271 til 98, mens 14 amter blev til fem regioner.

I Sundhedsstrukturkommissionen har siddet ni medlemmer, der alle har en faglighed på sundhedsområdet. Den har arbejdet i et år.

/ritzau/

Først publiceret: 11. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. juni 2024 kl. 14:45