Nye pengesedler på vej: Sæt præg på deres udseende

Borgere kan nu komme med input til sedler. Mulige portrætter til vandmærke er Tove Ditlevsen og Arne Jacobsen.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side.

Nu kan borgere give deres mening til kende i forhold til, hvad der skal være på de pengesedler, der bliver sendt på gaden i 2028 og 2029.

Danmarks Nationalbank har på baggrund af input fra kulturinstitutioner og eksperter udvalgt tre temaer og otte bedrifter og personer bag bedrifterne, som kan komme til at pryde fremtidens pengesedler.

Frem til 2. juni kan man vurdere de udvalgte temaer, bedrifter og personer i et spørgeskema på Nationalbankens hjemmeside. 

Det skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse. Du kan tilgå spørgeskemaet her.

“Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

Ditlevsen og havet er i spil

De tre temaer, som er blevet udvalgt, er hverdagsliv, blomster og havet.

Et af de tre vil blive det gennemgående tema på bagsiden af pengesedlerne.

Temaet skal binde de fire pengesedler i serien sammen.

På sedlernes forside vil der være et motiv af en vigtig bedrift. I vandmærket på pengesedlen vil der være et portræt af personen bag bedriften.

Blandt de udvalgte bedrifter og personer er blandt andet Tove Ditlevsen og hendes roman Barndommens Gade. Også Arne Jacobsen og hans design og arkitektur er udvalgt.

Desuden er Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

“Personerne er valgt ud fra, at de skal have haft signifikant kulturel betydning, haft stor indvirkning på videnskaben eller på anden måde udført bedrifter, der har gavnet det danske samfund,” skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Desuden er det en fordel, hvis personen er genkendelig i befolkningen.

Ingen nye 1000-kronesedler

I den nye seddelserie vil der ikke være nogen 1000-kronesedler.

Serien består derfor af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

Sedlerne vil desuden få et sikkerhedsmæssigt løft, skriver Nationalbanken.

Nyere teknologi vil nemlig styrke forsvaret mod forfalskning af sedlerne.

Spørgeskemaet lukker 2. juni og herefter vil Nationalbanken sammen med eksterne eksperter beslutte, hvordan sedlerne skal se ud.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side.

Først publiceret: 23. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 23. maj 2024 kl. 8:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

og