Papkister hitter ved bisættelser

Danskerne vælger i stigende grad de mest klimavenlige løsninger hos bedemanden. Selv hvis man vil ligge i en almindelig kiste i kirken, kan man blive brændt i en kiste af pap.

Hele 87 procent af danskerne vælger i dag at blive kremeret efter døden, og vi har i stigende grad fokus på, at der – også i døden – skal tages hensyn til klimaet.

Michael Sparvath er bedemand hos Begravelse Danmark på Fyn, og ifølge ham fatter stadigt flere af kunderne interesse for de mest bæredygtige løsninger.

Papkisten er et indlæg i trækisten.

“Vi lever i en tid hvor ressourcer og forbrug fylder rigtig meget, og så snart vi italesætter, at der er mere klimavenlige alternativer til en traditionel trækiste, som for eksempel en Green Goodbye papkiste, så kan folk godt se fornuften i det, siger Michael Sparvath.

“Der er dog stadig en del, der ikke kender til mulighederne og for eksempel ikke ved, at man kan blive kremeret i en kiste af pap og dermed spare en masse træ, men når de får det at vide, er der mange, der vælger det.

 Ifølge spørgeskemaundersøgelsen Danskerne og døden 2022 svarede 60 procent af de adspurgte, at det i nogen, høj eller meget høj grad er vigtigt, at begravelser og bisættelser er bæredygtige og tager størst muligt miljøhensyn.

Sparer 40 kilo træ

Med kisten fra Green Goodbye er inderkisten, som bliver kremeret sammen med den afdøde, lavet af syv kilo genbrugspap, og yderkisten af træ bliver typisk genbrugt 20 til 30 gange.

Her oplever firmaets direktør Mikkel Junge Jacobsen i følge en pressemeddelelse også, at efterspørgslen på kisterne, som koster det samme som de traditionelle kister, er for opadgående.

“Med en almindelig trækiste bruges der i gennemsnit cirka 40 kilo træ, som vi jo kan spare og i stedet kun brænde lidt pap, og den store ressourcebesparelse er folk heldigvis ved at få øje på,” siger Mikkel Junge Jacobsen.

“De fleste er dog stadig meget traditionelle og vil have den klassiske hvide trækiste. Det kan de heldigvis også med kisten fra Green Goodbye, selvom inderkisten er af pap,” supplerer Michael Sparvath.

Undersøgt energiforbruget

Ifølge Mikkel Junge Jacobsen kritiseres papkisterne fra tid til anden for at de skulle være mindre miljøvenlige at blive kremeret i end en trækiste.

Derfor har Green Goodbye fået Aktive Energi Anlæg til at undersøge energiforbruget ved kremeringer af papkister kontra almindelige trækister af forskellige fabrikater.

Konklusionen af undersøgelsen var, at der ikke er et øget energiforbrug ved kremering af papkister, men muligvis et lavere, end ved andre typer af kister.

Først publiceret: 22. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 22. maj 2024 kl. 7:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og