Bank advarer: Ny svindelbølge hærger

Efter de seneste dage at have oplevet en stor stigning i en særlig svindeltype har Sparekassen Kronjylland en besked til ældre mennesker.

Efter stigning i en særlig svindeltype går Sparekassen Kronjylland ud og advarer.

“Det er vigtigt, at alle med et betalingskort og en bankkonto ved, at hverken bank eller politi nogensinde vil komme og banke på din dør og bede om dit betalingskort og din kode,” lyder det klare budskab fra Jan Mågård fra Sparekassen Kronjylland.     

Advarslen kommer, da banken lige nu ser, at især nogle af deres ældre kunder bliver ringet op med besked om, at kundernes betalingskort er i uorden eller er ved at blive svindlet.

Svindlen foregår typisk ved, at den, der ringer, udgiver sig for at være fra kundens pengeinstitut. Vedkommende vil enten selv komme forbi og hente den ældres betalingskort eller sende en kollega eller en fra politiet.   

Det faktum, at svindlerne møder op ansigt til ansigt med den ældre i fuldt dagslys og tilsyneladende kommer for at hjælpe, gør, at det virker troværdigt for flere af de ældre. Nogle afleverer både deres kort og koden til det.

Udbredt tendens

“Hvis du en dag vitterligt blev udsat for svindel, og banken vidste besked om det, ville den straks spærre dit kort uden at skulle have særlige oplysninger fra dig,” slår Jan Mågård fast.

Hvor Sparekassen Kronjylland nærmest aldrig oplever denne svindeltype blandt sine kunder, har sparekassen haft en håndfuld tilfælde bare de seneste par dage.

Det er ikke kun kunder fra Sparekassen Kronjylland, der er ramt af denne type svindel. Den foregår på tværs af pengeinstitutter – og lige nu i særlig høj grad. Så ingen kan vide sig sikker.

Bliver du udsat for svindel, men aner først uråd bagefter, kan du straks spærre dit kort ved at ringe til Nets på: 44 89 27 50.

Sådan bremser du svindel

  • Find ud af, hvor meget der kan overføres fra din netbank dagligt.
  • Hvis beløbsgrænsen som standard er høj, så spørg banken, om du kan få den nedsat for dig.
  • Lad være med at udlevere dine personlige oplysninger til nogen som helst.
  • Det gælder især dit cpr-nummer, kortnummer eller koder til netbank, NemID, MitID og koder modtaget på sms.
  • Heller ikke til banken. Eller Nets. Eller kommunen. Eller politiet. Eller hvem der nu ringer eller kontakter dig og siger, hvor de er fra.
  • Godkend aldrig noget med NemID eller MitID, som du ikke kender til.
  • Heller ikke hvis du bliver opfordret til det af en, der påstår at komme fra banken. Eller Nets. Eller kommunen. Eller politiet. Eller hvem der nu kontakter dig og påstår, hvor de kommer fra.
  • Vær ekstra på vagt, hvis nogen kontakter dig fredag aften eller i løbet af weekenden, hvor banken er lukket, og der måske kan gå længere tid, inden svindel opdages og bremses.
  • Tillad aldrig fremmede fjernadgang til din computer.

Se folderen “Stop bankrøveriet i din egen stue” HER

Kilde: Finans Danmark

Først publiceret: 3. april 2024
Artiklen er sidst opdateret 3. april 2024 kl. 8:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og