Årsopgørelse på vej: Hver tredje 60-69 årig får skattesmæk

En analyse viser, at det især er danskere mellem 60 og 69 år, der står til at få et skattesmæk i år, og det kan der være flere årsager til.

Den officielle åbningsdag for årsopgørelse er mandag den 11. marts. Men de seneste år har Skattestyrelsen givet adgang til årsopgørelsen allerede fredag i ugen før. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Når årsopgørelsen bliver gjort tilgængelig i marts, er der særligt en aldersgruppe, som får et skattesmæk.

I år står knap hver tredje dansker mellem 60 og 69 år til at skulle betale restskat, mens det for alle med skattepligtig indkomst drejer sig om hver fjerde.

Det viser en analyse, som fintech-virksomheden Skatteguiden har lavet for Ritzau.

Ifølge jurist hos Skatteguiden Kristoffer S. Olesen kan der være flere årsager til, at så mange i alderen 60 til 69 år får en restskat.

“Flere af dem er så småt i gang med overgangen til pensionisttilværelsen. Hvis et hovedkort bliver brugt til både arbejdsindkomst og pensionsudbetalinger, risikerer man at betale for lidt i skat, fordi man får et større fradrag, end man er berettiget til,” siger han og tilføjer:

“Det kan også være, at man har skrevet sine pensionsudbetalinger ind som lønindkomst i forskudsopgørelsen. Og det vil udløse et beskæftigelsesfradrag, der skal betales tilbage.”

Han peger på, at det er afgørende, at man tager sig den nødvendige tid til at få styr på sin forskudsopgørelse, hvis man vil undgå at betale for lidt eller for meget i skat.

Rentesatsen er blevet hævet

Hvis man står til at skulle betale restskat, bør man være opmærksom på, at den årlige rentesats på restskat er blevet hævet fra 1,7 procent til 5,5 procent. Renteudgifterne kan ikke trækkes fra i skat.

“Har man en restskat på 5000 kroner, svarer den nye rente til 275 kroner på et år, og restskatten forrentes allerede fra 1. januar 2024,” siger han og tilføjer:

“Det er altså flere måneder, inden årsopgørelsen officielt bliver tilgængelig.”

Skatteguidens app kan give et estimat på årsopgørelsen en måned før den officielle dato. Du logger ind på appen med dit MitID, og det har over 700.000 danskere gjort ifølge Skatteguiden.

Står du til at skulle betale restskat, kan du spare renter ved at lave en frivillig indbetaling på skat.dk så hurtigt som muligt efter den 1. januar 2024.

Hvis restskatten ikke er blevet betalt inden 1. juli 2024, opkræves der i stedet et procenttillæg på 7,5 procent.

Det lykkes for ganske få

Kristoffer S. Olesen anbefaler, at man kommer så tæt på nul kroner som muligt i difference, når årsopgørelsen lander, og det lykkes for ganske få ifølge analysen fra Skatteguiden.

Det er kun 0,5 procent af skatteborgerne, der har ramt skiven inden for plus eller minus ti kroner.

“Nogle betaler med vilje for meget i skat for at spare penge op, men en højere opgivet lønindkomst på forskudsopgørelsen kan udløse et beskæftigelsesfradrag, som man skal betale tilbage. Desuden kan man i dag få en bedre opsparingsrente i banken,” siger Kristoffer S. Olesen.

Hvis man har overskydende skat, vil man i år få en skattefri rentegodtgørelse på 0,8 procent.

Det forklarer chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.

“En overskydende skat på for eksempel 5000 kroner vil give en godtgørelse på beskedne 40 kroner,” siger han og tilføjer:

“For de fleste vil godtgørelsen altså være symbolsk, men hvis den samlede overskydende skat lander på samme niveau som sidste år, vil den totale rentegodtgørelse løbe op i over 200 millioner kroner.”

Hvornår bliver de overskydende skatter udbetalt?

I foråret 2023 fik knap fire millioner danskere udbetalt sammenlagt 25,5 milliarder kroner, som de havde betalt for meget i skat i 2022.

“De overskydende skatter for 2023 bliver udbetalt 12. april. Hvis man har gæld til det offentlige, vil pengene blive helt eller delvist modregnet i gælden,” siger Henning Boye Hansen.

Officielt bliver årsopgørelsen gjort tilgængelig på skat.dk mandag den 11. marts, men Skattestyrelsen plejer at give adgang allerede fredag i ugen før.

Sådan laver du en frivillig betaling af skat

* Gå ind på hjemmesiden tastselv.skat.dk, og log ind med dit MitID.

* Klik på valgmuligheden “Betal skat”.

* I menuen til højre kan du nu vælge “Betal restskat”.

* Du kan herefter vælge at betale en restskat for 2023 med dankort, og systemet vil udregne renten ud fra betalingsdatoen.

* Du kan også forudbetale skat for 2024.

Kilde: Skattestyrelsen.

Først publiceret: 28. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2024 kl. 14:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og