Lars Findsen-sag kan have kostet over 14 millioner kroner

Sag mod tidligere chef for FE har kostet politi og anklagere flere millioner.

Politiet, anklagemyndigheden og domstolene skønner at have brugt lidt over 14 millioner kroner på straffesagen mod den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen.

Det fremgår af et svar til Folketingets Retsudvalg.

Sagen mod Lars Findsen blev droppet i efteråret 2023.

Det skyldtes, at FE vurderede, at man ikke kunne fremlægge de oplysninger, som sagen handler om, under betryggende omstændigheder i retten.

Baggrunden for det var flere afgørelser, som Højesteret traf. Landets øverste domstol afgjorde blandt andet, at sagen kunne behandles for delvist åbne døre.

Rigspolitiet og Rigsadvokaten gør i svaret opmærksom på, at man har behandlet flere sager om læk af statshemmeligheder på samme tid.

Derfor kan der være et vist overlap med de sager.

Samtidig som sagen mod Lars Findsen blev droppet, valgte anklagemyndigheden også at droppe en sag mod en tidligere ansat hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) og sagen mod tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen.

Begge de sager drejede sig også om læk af fortrolige oplysninger. Det fremgår dog ikke, om det er de sager, man henviser til.

Rigspolitiet og Rigsadvokaten skønner, at de har brugt omkring 12.800 timer fordelt mellem politiet og anklagemyndigheden. Det er en udgift på omkring 13,7 millioner kroner i 2023-priser.

Domstolsstyrelsen mener, at der er brugt omkring 0,8 til 1,2 millioner kroner fordelt på Retten i Lyngby, Københavns Byret, Østre Landsret og Højesteret.

I skønnet indgår Statsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriets udgifter ikke. Man registrerer ikke tidsforbruget på enkeltsager i ministerierne.

De to efterretningstjenester FE og PET oplyser heller ikke deres udgifter.

Det skyldes, at man ikke oplyser om tjenesternes arbejde eller deres udgifter i et folketingssvar, lyder det.

/ritzau/

Først publiceret: 26. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. februar 2024 kl. 14:29