Garder frygtede at blive påkørt af utilfreds vagtholdsfører

Tidligere garder blev ifølge anklageskrift udsat for fare af overordnet i bil. Lige efter blev han irettesat.

Ved en kontrolpost på Marinestation København var en tidligere værnepligtig i Den Kongelige Livgarde i februar 2021 så tæt på at blive ramt af et militært køretøj, at han næsten kunne mærke, at køretøjet strejfede ham.

– Jeg hoppede bare til siden. Det var det eneste, jeg følte, jeg kunne. Jeg kunne ikke nå at tænke specielt meget, siger den værnepligtige, der mandag er indkaldt som vidne i Københavns Byret.

Her sidder en 42-årig tidligere vagtholdsfører i Livgarden på anklagebænken for samlet ti forhold. Han nægter sig skyldig.

Ifølge Forsvarsministeriets Auditørkorps, der er anklagemyndighed i militærets straffesager, er den tiltalte blandt andet skyldig i at have forvoldt nærliggende fare for den værnepligtige ved at have kørt frem mod ham med 40 kilometer i timen.

Garderen var nødsaget til at springe eller træde til siden for at undgå at blive påkørt, lyder det i anklageskriftet.

Selv forklarer den tiltalte, at han kørte frem mod garderen for at kontrollere, om han ville gøre det, som han ifølge den tiltalte skal i sådan en situation.

Tiltalte siger, at han kom kørende mod et T-kryds, foretog et 90 graders sving og kørte frem mod garderen, der stod midt på vejen ved kontrolposten.

Men ifølge vagtholdsføreren råbte garderen hverken stop, trak sit gevær eller afgav et varselsskud, som protokollen ellers siger.

– Min hensigt var at kontrollere hans reaktionsmønster. Jeg havde stoppet, hvis han havde peget en riffel på mig, hævder den 42-årige tiltalte i retten.

Han tilføjer, at han efterfølgende parkerede køretøjet “stille og roligt”, hvorefter han gik hen til den værnepligtige og “irettesatte” ham.

Der var dagslys, så det var muligt at se, at vagtholdsføreren kom kørende. Han mener derfor, at situationen var ufarlig.

Den tiltalte husker ikke, at han var nedladende.

Den værnepligtige mener, at den tiltalte kom kørende i en sådan fart, at han ikke kunne nå at stoppe, før han ville have ramt ham.

– Der er ikke, fordi jeg flyver i luften. Jeg træder hurtigt til siden, og køretøjet er lige ved siden af mig. Jeg får vind i håret, siger vidnet, der vurderer, at han kom kørende med omkring 40 kilometer i timen.

Han erkender, at han ikke nåede at reagere på den måde, han skulle.

– Jeg følte ikke, jeg havde tid til at trække våbnet og pege på køretøjet. Det skulle jeg nok have gjort. Det hele går meget hurtigt. Vi snakker sekunder, forklarer han.

Han blev ifølge eget udsagn forskrækket af situationen, og den efterfølgende samtale med vagtholdsføreren var “ikke i nogen god tone”.

– Han var utilfreds. Jeg havde ikke gjort et godt stykke arbejde, siger garderen.

Den tiltaltes forsvarer spørger, om han stillede spørgsmålstegn ved situationen og snakkede med sine overordnede, om det var normalt.

Det gjorde vidnet ikke, fordi han og de andre på vagtholdet normalt aldrig gjorde oprør, fortæller garderen.

Der forventes at falde dom i sagen onsdag. Vagtholdsføreren er også anklaget for blufærdighedskrænkelse, krænkelser af underordnede og vold.

/ritzau/

Først publiceret: 5. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 5. februar 2024 kl. 14:37