Ombudsmand: OK, at Udbetaling Danmark sladrer om formue

Snart kan mange tusinder se frem til en ældrecheck, og dermed får de også besked om deres ægtefælles eller samlevers værdier. Det kunne i nogle tilfælde gøres fiksere, mener Folketingets Ombudsmand, men han vil ikke kritisere Udbetaling Danmark

I gennemsnit er der 5 procent mere i månedlig udbetaling til PensionDanmarks mere end 70.000 pensionister fra januar 2024.

Mange danske par har i dag hver deres bankkonti.

De kender måske kun begrænset til partnerens økonomi. Men det ændrer sig for seniorer i forbindelse med ældrecheck.

Udbetaling Danmark undersøger helt automatisk, om en pensionist kan få den supplerende pensionsydelse.

Der går også brev til alle. Heri fortæller Udbetaling Danmark både om egen og ægtefælles eller samlevers formue.

Det blev en pensionist sur over.

Han klagede forgæves til Udbetaling Danmark.

Så gik han videre til Ankestyrelsen, som også afviste ham.

Nu har Folketingets Ombudsmand til sidst set på sagen.

Han retter ingen kritik mod Udbetaling Danmark. Men han peger på, at sagsbehandlingen og brevene måske kunne håndteres på en lidt anden måde.

Udbetaling Danmark deler dine oplysninger om formue https://fagligsenior.dk/2021/03/16/udbetaling-danmark-deler-dine-oplysninger-om-formue/

Automatisk ældrecheck

Ældrechecken udbetales hvert år i slutningen af januar. Derfor går Udbetaling Danmark snart i gang med at samle formueoplysninger.

Kravet for at få en check er blandt andet, at en person eller et par den 1. januar 2024 har en likvid formue på mindre end 99.200 kr. Ældrechecken er på 19.900 kr. i 2024.

Manden i den aktuelle sag hos ombudsmanden blev i første omgang stødt over at få afslag på ældrecheck. Han havde nemlig aldrig søgt om den.

Men her er der ikke noget at komme efter. Politikerne har nemlig bestemt, at ældrechecken som udgangspunkt udbetales uden ansøgning. Derfor kommer afslag også automatisk.

Se et resumé af afgørelsen fra Folketingets Ombudsmand https://www.ombudsmanden.dk/find/udtalelser/beretningssager/alle_bsager/2023-21/

OK med dobbelt bogholderi

Folketingets Ombudsmand har også set på, om det var ok, at Udbetaling Danmark indhentede oplysninger om begge ægtefællers formue. Det får de grønt lys til.

Der står nemlig ingen steder, at Udbetaling Danmark først skal indhente oplysninger om en person og se, om det giver mulighed for ældrecheck. Og hvis det er muligt, så først derefter hente informationer om den andens økonomi.

Det er berettiget at henter formueoplysninger om begge samtidig, fastslår ombudsmanden.

Se den fulde afgørelse fra Folketingets Ombudsmand https://www.ombudsmanden.dk/find/udtalelser/beretningssager/alle_bsager/2023-21/pdf

Sådan kunne de gøre

Det tredje spørgsmål i sagen er, om det er ok, at Udbetaling Danmark giver den ene partner i et forhold besked om den andens formue. Den oplysning står i breve om tildeling af eller afslag på ældrecheck.

Myndigheder skal begrunde deres afgørelser. Derfor kan det være nødvendigt at give den slags oplysninger, som ellers er fortrolige.

Men i den aktuelle sag havde klageren selv en formue, der afskar ham fra at få ældrecheck. Derfor kunne Udbetaling Danmark eventuelt have nøjedes med at fortælle ham det, mener ombudsmanden. Uden at oplyse ham om ægtefællens formue.

Den anden i ægteskabet havde også selv en formue, der forhindrede ældrecheck. Det kunne også have været meddelt den pågældende uden at fortælle om klagerens økonomi.

Ældrecheck forhøjes fra 2025 https://fagligsenior.dk/2023/11/09/aeldrecheck-forhoejes-fra-2025/

Aktindsigt i hinandens økonomi

Men alligevel kommer der ingen kritik. Ægtefæller har i forbindelse med ældrecheck nemlig ret til partsaktindsigt i den andens formue.

Dermed havde Udbetaling Danmark ikke brudt sin tavshedspligt.

Ægtefæller har i det hele taget svært ved at holde deres økonomi skjult over for den anden. Ifølge skatteforvaltningsloven har de nemlig også ret til indsigt i nærmere skattemæssige oplysninger om den anden ægtefælle.

Her bor de fattigste pensionister: De får den ekstra ældrecheck https://fagligsenior.dk/2023/04/27/her-bor-de-fattigste-pensionister-de-faar-den-ekstra-aeldrecheck/

Først publiceret: 8. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 8. januar 2024 kl. 10:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og