147.000 danskere var sidste år ofre for kriminalitet på internettet

Kriminelle bliver bedre til at svindle over nettet, hvorfor den sunde skepsis stadig er vigtig, siger råd.

De fleste danskere er efterhånden klar over, at en mail fra en prins i Nigeria, der lover store summer penge og et kryptisk link, formentlig er svindel.

Men de kriminelle er blevet dygtigere, og måderne hvor på danskerne bliver franarret egen opsparede penge, bliver ved med at udvikle sig. Sidste år var 147.000 danskere ofre for kriminalitet begået på internettet.

Det viser en offerundersøgelse foretaget af Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd, skriver rådet i en pressemeddelelse.

– Undersøgelsen viser, at vi fortsat skal være oppe på tæerne i forhold til at forebygge it-kriminalitet. Med tofaktorløsning er vi kommet et godt stykke vej i forhold til at beskytte borgerne. Men vi ved, at de kriminelle bliver ved med at dygtiggøre sig, og hele tiden finder nye måder at svindle på.

Det siger Tania Schimmel, der er forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd, til Ritzau.

Hun understreger, at der ikke er nogen aldersgrupper, der er mere udsatte end andre. Med mere avanceret it-kriminalitet er alle i skudzonen. Hun mener, at vi har en tendens til at overvurdere egne evner til at gennemskue online svindel.

Et eksempel på en af de nyere former for it-kriminalitet, der kan være sværere at gennemskue, er “spoofing”.

Det er blandt andet, hvor en svindel-sms eller opkald kan manipuleres til at se ud, som om den kommer fra MitID, MobilePay, politiet, banken eller en anden troværdig afsender.

I sidste ende er det bedste bud på at forebygge it-kriminalitet ifølge Tania Schimmel et ret banalt råd.

– Uanset hvor man bevæger sig hen online, så stop op og mærk efter og giv dig god tid, siger hun og understreger, at man skal have en sund skepsis med sig og bruge sin mavefornemmelse.

Men én ting kan man særligt være opmærksom på. Hvis man modtager noget, hvor man skal svare hurtigt eller gøre noget hurtigt, så skal alarmklokkerne ringe, siger Schimmel.

– Stop lige op, og mærk efter, gentager hun, for det er sjældent, at politiet sætter en meget skarp deadline på en henvendelse eksempelvis.

/ritzau/

Først publiceret: 22. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 22. november 2023 kl. 14:50