Regeringen vil prioritere 100 millioner til kunstig intelligens

Både potentiale og risici ved kunstig intelligens skal afdækkes af forskere i Danmark, siger minister.

Når uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) fredag tager imod Folketingets partier til de indledende drøftelser om prioriteringen af den milliardstore forskningsreserve, vil hun spille ud med en satsning på kunstig intelligens.

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til forskning i kunstig intelligens, siger Christina Egelund.

– Man vil se nye ting, der mere er et kig ind i fremtiden. Det gælder en forøget satsning på rumforskning med 125 millioner i bidrag til European Space Agency, og som det andet prioriterer vi 100 millioner til forskning i kunstig intelligens, siger hun.

– Det er her, det kommer til at fylde mere i fremtiden, og vi skal som samfund være klogere på, hvordan vi ruster os til at tage det ind på en klog måde, siger Christina Egelund.

På regeringens finanslovsforslag er der 3,2 milliarder kroner at fordele på forskningsreserven.

Egelund kalder det et fremtidigt konkurrenceparameter at være stærk på den kunstige intelligens.

Lige nu sidder milliardtunge virksomheder i USA og andre lande og forsker intenst i teknologien. Man kan altid sige, at der skal bruges flere penge end de 100 millioner, siger Christina Egelund, men penge skal afsættes i et tempo, hvor forskningsmiljøerne kan følge med:

– Vi starter op med et nyt satsningsområde, som det her i virkeligheden er. Så skal man starte i et tempo, hvor pengene kan finde anvendelse, siger hun.

Ministeren kan på nuværende tidspunkt ikke sige konkret, hvad der skal komme ud af forskningen.

Men der skal, understreger hun, både være fokus på de positive aspekter af den banebrydende teknologi og de mere etisk problematiske overvejelser.

Spørgsmål: Hvad kan lille Danmark bidrage med over for store lande som USA?

– Jeg synes i virkeligheden, at Danmark har bevist, at når vi satser på et område og beslutter os for, at her vil vi være dygtige, kan vi være med. Det vi kan på eksempelvis life science-området er indiskutabelt i verdensklasse, siger hun og nævner også det Nato-kvantecenter, der i september blev åbnet i København.

– Det er rigtigt, at vi målt op imod Silicon Valley (teknologicentrum i USA, red.) er små. Men vi har en stolt forskningstradition i Danmark, siger Christina Egelund.

/ritzau/

Først publiceret: 13. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 13. oktober 2023 kl. 7:16