Hummelgaard genfremsætter koranlov efter efterårsferien
På to uger har der været 71 varslede afbrændinger. Det viser koranlovs vigtighed, mener justitsminister.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) forventer at genfremsætte regeringens koranlovforslag i uge 43 efter efterårsferien.
Det vil dermed ske i slutningen af oktober, oplyser han i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Når et lovforslag er fremsat, er der en minimumsbehandlingstid på 30 dage i Folketinget, før det kan endeligt vedtages.
Med lovforslaget ønsker regeringen at forbyde at eksempelvis at brænde koraner af.
Lovforslaget blev oprindelig fremsat i Folketingssalen i september, men blev ikke behandlet, inden det nye folketingsår begyndte i denne uge. Det blev fremsat, så det kunne hastebehandles, hvis regeringen fandt det nødvendigt.
Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der på to uger fra 19. september til 3. oktober var 71 anmeldelser om demonstrationer med bog- eller flagafbrændinger. Hvor mange af dem, der blev afholdt, har politiet dog ikke tal på.
Dermed har der nu været 411 anmeldte demonstrationer med bog- eller flagafbrændinger siden 21. juli.
– Vi har nærmest dagligt de seneste to måneder været vidne til koranafbrændinger. I sidste uge så vi så et eksempel på, at en rektor aflyste et undervisningsmodul på grund af en anmeldt demonstration, hvor en person ville brænde en koran af foran et gymnasium, siger Peter Hummelgaard.
– Det er åbenlyst, at koranafbrændinger primært har til formål at forhåne og fremprovokere reaktioner.
Justitsministeren mener, at tallene “understreger med al tydelighed situationens alvor” og henviser til, at Politiets Efterretningstjeneste tidligere har oplyst, at koranafbrændinger har skærpet terrortruslen mod Danmark “inden for det i forvejen høje niveau”.
– Alle ansvarlige regeringer vil handle, når det drejer sig om danskernes sikkerhed, siger Peter Hummelgaard.
Lovforslaget, som justitsministeren mener, er en “nålestiksoperation”, har dog fået kritik fra en række aktører som Advokatrådet, Politiforbundet og Foreningen af Offentlige Anklagere.
Regeringen vil derfor “forsøge” at være “mere præcis” i lovforslagets bemærkninger, så der ikke er “en masse usikkerhed og tvivl”, har Peter Hummelgaard tidligere fortalt.
Syv partier i Folketinget har meddelt, at de møder fuldtalligt op i Folketingssalen, når der skal stemmes om koranloven.
Det betyder, at Folketingets clearingssystem ophæves, og dermed tvinges regeringen til at møde op med flere folketingsmedlemmer for at stemme lovforslaget igennem, end den ellers ville have gjort.
/ritzau/
Først publiceret: 9. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 9. oktober 2023 kl. 14:27