Politi melder om bølge af forsøg på cpr-tyveri

I ugens løb har politiet modtaget mere end 50 anmeldelser om mystiske telefonopringninger til borgere.

Antageligvis med ondt i sinde forsøger ukendte gerningsmænd netop i disse dage i særlig udbredt grad at lokke oplysninger ud af deres ofre, som kontaktes via telefon.

Københavns Politi beretter fredag om, at man i den seneste tid har modtaget flere henvendelser fra borgere om forsøg på identitetstyveri via telefonen.

Til Ritzau oplyser politiet, at man i løbet af denne uge har modtaget mere end 50 anmeldelser, hvor forbrydernes fremgangsmåde har været den samme.

Fupnummeret foregår på den måde, at man ringes op af et +45-nummer (45 er landekoden for Danmark, red.), som efter følges af ni cifre i stedet for de otte, som normalt indgår i et dansk telefonnummer.

Når opkaldet besvares, lyder en indspillet besked om, at der er er “observeret mistænkelig adfærd knyttet til borgerens cpr-nummer”.

Man bliver derefter bedt om at trykke “1” for at høre mere. Gør man det, bliver man bedt om at indtaste de sidste fire cifre i ens cpr-nummer.

Med et fuldt cpr-nummer er der flere muligheder for, at ens identitet kan blive misbrugt.

Svindlerne kan i værste fald blandt andet bruge nummeret til at foretage handler via nettet, ansøge om kviklån, oprette kreditkort og andre lyssky aktiviteter, som i sidste ende kan betyde et økonomisk tab for offeret.

Svindlerne taler ifølge Københavns Politi engelsk med accent.

Københavns Politi opfordrer til, at man – hvis man modtager et sådant opkald – lægger røret på og ringer til politiet.

Til Ritzau oplyser Københavns Politi, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvor og hvem opkaldene måtte stamme fra.

Politiet understreger, at hverken politi eller andre myndigheder vil bede om at få udleveret personfølsomme oplysninger på den måde.

/ritzau/

Først publiceret: 21. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret 21. juli 2023 kl. 13:16