Efter et stormfuldt år flytter prins Joachim til USA
Inden længe flytter prins Joachim til USA, og det giver god mening, at han bliver i udlandet, vurderer kongehuskommentator. Prinsen fylder 54 år den 7. juni.
I det seneste år har befolkningen fået et noget usædvanligt indblik i et skænderi i kongehuset.
Prins Joachim, der bor i Frankrig med sin familie, har haft en central rolle i det skænderi.
Han fylder 54 år onsdag den 7. juni, og inden længe skal han starte en helt ny tilværelse i USA.
For godt fire år siden flyttede prins Joachim og prinsesse Marie med deres to børn, grev Henrik og komtesse Athena, til Frankrig, fordi prinsen skulle deltage i landets højeste militære uddannelsesforløb på École militaire i Paris.
Efter at have afsluttet uddannelsen blev prinsen tilknyttet Danmarks ambassade i Paris som forsvarsattaché.
Nyt kapitel
I løbet af sommeren skal han så flytte til USA for at være forsvarsindustriattaché på Danmarks ambassade i Washington.
Og hans fremtidige rolle bliver noget anderledes. Det fortæller Politikens kongehuskommentator og seniorredaktør, Peter Thygesen.
“I Frankrig har han været det samlede danske forsvars spydspids over for de franske myndigheder, mens han i USA skal slå et slag for den danske våbenindustri og skaffe amerikanske kontakter,” siger han.
Han peger på, at det giver god mening, at prinsen fortsætter livet i udlændighed sammen med sin familie.
“For hvad skulle de give sig til, hvis de var her i landet?,” siger han retorisk og tilføjer, at prins Joachim stadig har mange gode år foran sig.
I stedet for at leve en tilværelse i Danmark, hvor prinsen måske ville have svært ved at fylde sin tid ud, vil han nu få et travlt og meningsfyldt liv i Washington, vurderer Peter Thygesen.
“Med sin solide uddannelsesmæssige baggrund og erfaring er han godt rustet til at varetage den opgave,” siger han.
Skænderi i kongehuset
Når prins Joachim flytter på den anden side af Atlanterhavet, kan det også være, at det sætter en dæmper på spændingen, der har været i den kongelige familie.
I september 2022 meddelte kongehuset, at dronning Margrethe havde besluttet at fratage prins Joachims fire børn deres prinse- og prinsessetitler.
Prinsen reagerede kraftigt på sin mors beslutning. Tydeligt påvirket af situationen sagde han til Ekstra Bladet, at hans børn var blevet gjort fortræd.
“Det kom helt tydeligt bag på ham, at ændringen i titlerne blev en realitet så hurtigt, selv om han godt vidste, at det ville ske,” siger Peter Thygesen og peger på, at dronningen også bærer et ansvar for, at det kom til at se lidt flosset ud.
“Kommunikationen internt i den kongelige familie virkede ikke optimal.”
Yderst loyal søn
Han beskriver prins Joachim som en yderst loyal søn, der er meget bevidst om monarkiets rolle og historie i Danmark.
“Derfor støtter han også sin mor, der er en del af den kæde,” siger han.
Prins Joachim har gennem flere år levet lidt i skyggen af sin storebror, kronprins Frederik. Officielt er prinsen nummer seks i arvefølgen til den danske trone. Men på nuværende tidspunkt er han i praksis nummer to, fordi kronprins Frederik og kronprinsesse Marys fire børn ikke er myndige.
“Når kronprinsens ældste søn, prins Christian, fylder 18 år til oktober, vil han begynde at få flere officielle forpligtelser og opgaver. Det vil også betyde, at prins Joachim og hans familie vil blive skubbet yderligere til side,” siger Peter Thygesen.
Først publiceret: 6. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. juni 2023 kl. 13:09