Joachims søn træder ind i de voksnes rækker

Store forandringer på vej for prins Joachim og prinsesse Maries søn, grev Henrik, der skal konfirmeres, men må undvære sin farmor på dagen, og flytte til USA.

Få uger efter sin 14-års fødselsdag træder grev Henrik ind i de voksnes rækker, når han Kristi himmelfartsdag skal konfirmeres. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpi

Maj er en begivenhedsrig måned for prins Joachim og prinsesse Maries søn, grev Henrik.

Den 4. maj kan den forhenværende prins fejre sin 14-års fødselsdag. Få uger efter træder han ind i de voksnes rækker, når han Kristi himmelfartsdag skal konfirmeres.

Højtideligheden afholdes ikke i Danmark, men derimod i Frankrig, hvor grev Henrik har boet siden 2019, efter at hans far, prins Joachim, blev optaget på en militæruddannelse i landet og siden fik job som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris.

Med grev Henriks konfirmation i Den Danske Kirke i Paris, Frederikskirken, brydes en mangeårig tradition. Grev Henriks brødre, greverne Nikolai og Felix, er begge konfirmeret i Fredensborg Slotskirke i Nordsjælland.

Krise i kongehuset

Grev Henriks farmor kommer ikke til konfirmationen i Frankrig. Dronning Margrethe har måttet melde afbud grundet genoptræning efter en omfattende rygoperation i februar.

Dronningen har ændret grev Henriks liv det forgangne år. 1. januar fik grev Henrik, hans brødre og lillesøster frataget deres prinse- og prinsessetitler.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egne tilværelser uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen.

Dronning Margrethe fastholdt beslutningen, selv om det kastede familien ud i en krise, som grev Henriks forældre italesatte offentligt. Blandt andet i et interview med B.T.

“Jeg er nødt til at forsvare vores børn. Vi synes, at der er to alvorlige ting i denne her sag. Den første er at fratage et navn fra et barn. Det handler om deres navn, det handler slet ikke om titler,” sagde prinsesse Marie til avisen.

“Den anden er: Børnene blev offentligt udstillet. Med meget kort varsel. Det betyder, at vi som forældre ikke har haft tid til at forberede dem på ændringen og folks reaktioner,” sagde hun til B.T.

Familien flytter til USA

Grev Henrik blev født prins til Danmark den 4. maj 2009 på Rigshospitalet i København og fik navnene Henrik Carl Joachim Alain ved sin dåb i Møgeltønder Kirke.

Det sønderjyske Schackenborg Slot dannede rammen om de første fem år af grev Henriks liv. I 2014 flyttede familien nord for København, og året efter begyndte grev Henrik på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup.

I 2019 flyttede familien til Frankrig, hvor grev Henriks mor, prinsesse Marie, kommer fra.

Til sommer flytter familien fra Frankrig og tværs over Atlanten til Washington. Her skal prins Joachim tiltræde en stilling som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Trods ændringen fra prins til greve bevarer grev Henrik sin plads i arvefølgen som nummer ni.

Først publiceret: 4. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 4. maj 2023 kl. 11:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og