Det skal du vide om billejning i udlandet

FDM råder dig til, hvad du bør huske, når du lejer en bil på udlandsferien. For eksempel skal du tage stilling til, om du har brug for en selvrisikodækning.

Du skal hverken være under- eller overforsikret, råder FDM.

Hvor dyr må lejebilen være, og hvad skal jeg vælge af forsikringer?

Der kan være mange spørgsmål, som du skal tage stilling til, når udlandsferien er bestilt, og det er en bil, der skal bringe familien fra A til B.

Skal det være dansk eller udenlandsk?

Det første, som du skal beslutte dig for, er, om du skal leje bilen gennem et dansk eller et udenlandsk firma.

Det siger advokat Michael Ern Nielsen fra bilejernes organisation FDM.

Typisk vil udenlandske selskaber være billigere, men det kan ende med at være en ulempe, hvis der skulle opstå problemer.

“Så står du med et lille lokalt firma og skal i juridisk dialog med dem,” forklarer advokaten.

“Det er noget nemmere med et firma i Danmark, som du kan kommunikere med. Det er en langt større og mere professionel modpart, som du for eksempel kan tage til de danske klagenævn og domstole, hvis det skulle komme dertil.”

Han understreger, at det lokale udlejningsfirma i udlandet også kan være fint at kommunikere med.

Derudover skal du skabe klarhed over, hvem du har indgået lejeaftalen med, hvis der senere skal placeres et ansvar i tilfælde af problemer.

Vigtigt med kasko og ansvar

Når du lejer bil på ferien, skal du også tage stilling til, hvordan den skal forsikres.

Her skal du hverken være under- eller overforsikret, forklarer Michael Ern Nielsen.

“Man skal kigge på den forsikring, man får udstukket, og hvad den dækker. Man skal sikre, at der er kasko og ansvar,” siger han og forklarer, at de dækker skader på din og andres bil samt tyveri.

Her skal du stoppe op

Har du ikke i forvejen en selvrisikodækning, kan den også tilkøbes. Det er en tillægsforsikring, der betaler selvrisikoen, hvis der bliver brug for denne, forklarer advokaten.

“Det kan være en god dækning, men problemet er prisen. For tit koster den rigtig meget. Så man skal sikre sig, at man har brug den,” siger Michael Ern Nielsen.

Måske har du også erfaring med scenariet: Hele familien er landet, I står ved skranken og skal have udleveret bilnøglerne, men så bliver du tilbudt en ekstra forsikring til den du i forvejen har købt.

“Der er kun et godt svar: Stop op, find ud af hvad det er for et produkt, og tag konkret stilling til det. Det kan være en samvittighedsfuld sælger, der prøver at fortælle dig om et hul i produktet. Men det kan også være folk, der bare gerne vil tjene penge,” siger advokaten.

Endelig opfordrer han til, at du tager video og billeder af bilen, både inden du kører ud i det blå, og før du afleverer den igen.

På den måde har du beviser, hvis der skulle opstå uenighed om, hvorvidt du har givet bilen skader.

Først publiceret: 25. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 25. april 2023 kl. 13:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og