Sådan gør du det sjovt at spare
Tag kritisk stilling til alt, som du bruger penge på, og få råd til det, der betyder noget for dig, lyder filosofien i en ny bog med sparetips.
Nøjsomhed er blevet et nøgleord i disse tider med høje priser på varerne på supermarkedernes hylder og ildrøde tal på energiregningen.
Men det behøver hverken være svært eller surt at gøre hverdagen billigere.
Det mener journalist og foredragsholder Trine Baadsgaard. Hun er aktuel med bogen “Luft i budgettet”, som rummer tips om alt fra at mindske madspild til at tæmme shoppingtrangen.
“De fleste af os kan ved at ændre nogle vaner sagtens få flere penge til det, der giver os værdi,” siger hun.
Vi må kigge på vores vaner
Her tænker hun ikke på folk, der må vende hver en mønt for at få enderne til at mødes. I stedet er fokus på den klassiske middelklassefamilie.
“Jeg har levet nøjsomt i ti år, men nu er den livsstil mere aktuel end nogensinde, fordi den evige velstandsstigning er stoppet op, og en masse mennesker er nødt til at kigge på deres vaner,” lyder det fra Trine Baadsgaard.
Hendes primære råd går på, at du vender tankegangen om det at spare på hovedet. Betragt øvelsen som noget, der frigiver penge til det, som du allerhelst vil. Og ikke som noget, der frarøver dig livskvalitet.
“Det handler om at blive bevidst om, hvad du egentlig bruger dine penge på. Bruger du 150 kroner på pizza to gange om ugen, så prøv at regne ud, hvad det koster dig om året,” siger hun og fortsætter:
“Der er intet galt i at spise pizza, hvis det er det, der gør dig glad, men prøv at tage bevidst stilling til det.”
Hvad er vigtigt for dig?
Trine Baadsgaard finder ingen glæde i at jagte gode priser i tilbudsaviserne. Hun følger en anden strategi.
“Jeg prioriterer efter, hvad der er vigtigt for mig. Det er for eksempel vigtigt for mig at invitere gæster på middag en gang imellem, hvor vi hygger os sammen, og der bliver kælet for maden.”
Til gengæld er det ikke vigtigt for hende at købe nyt til garderoben, og hun tager sjældent ud og spiser. Hun gør det klart, at det er individuelt, hvad der er vigtigt, når det gælder forbrug.
Det afgørende er at tage kritisk stilling til, hvor pengene havner henne. Virker projektet helt uoverskueligt, anbefaler Trine Baadsgaard, at du begynder i det små.
“Vælg ét område, hvor du ved, at der er plads til forbedring i forhold til forbruget. Det kan være lys, vand, varme eller mad.”
Få hele husstanden med på projektet, og glem ikke at stille en gulerod i udsigt.
“Der skal være en belønning for én selv. Da mine børn var mindre, besluttede vi os altid for noget, som pengene, vi sparede, skulle gå til.”
Tag en tænkepause
Får du blod på tanden, kan du udvide øvelsen til andre dele af dit liv.
Hold dig selv til ilden ved løbende at gennemgå din netbank og dine forsikringer.
“Det handler om at blive bevidst om, at du måske bruger 35.000 kroner om året på fastfood. Penge, du måske hellere vil på ferie for.”
Et andet råd går på, at du indfører en tænkepause, hver gang du vil købe noget nyt. Pausen kan vare et døgn eller længere.
“Man kan nemt blive grebet af lysten til at købe noget nyt, når man sidder i sofaen med dankortet. Men venter du tre dage, er det nye par bukser måske ikke så vigtigt.”
Først publiceret: 19. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 13:53