Pas på: MobilePay brugt til fup

Kriminelle og andre kan ændre navn på modtager af beløb inde i MobilePays indstillinger, og derfor skal afsendere af penge være årvågne.

I langt de fleste tilfælde er det supersikkert at betale til en indsamling med med MobilePay. Men også her kan der ske svindel.

Brug MobilePay, når du handler brugt. Det anbefaler Det Kriminalpræventive Råd.

Men selv om MobilePay sjældent misbruges, så er ingen systemer helt sikre.

Fupmagere har øjensynligt benyttet MobilePay til et svindelnummer, der er gået ud over Børns Vilkår. De har gået rundt med indsamlingsbøsser fra Børns Vilkår, hvorpå der stod et femcifret MobilePay-nummer.

Det nummer var imidlertid streget over og erstattet af en håndskrevet otte-cifret privat-nummer.

Ottecifret nummer er faresignal ved indsamling

Hvis der kommer indsamlere til din dør, og der på indsamlingsbøssen står et ottecifret nummer til MobilePay, så er det et brændende rødt faresignal!

Det er nemlig kun private brugere, der har ottecifrede nummer, og de må normalt ikke arrangere deres egne indsamlinger.

Børns Vilkår og andre organisationer og også virksomheder har et fem- eller eventuelt seks-cifret nummer. De er sikret på en speciel måde hos MobilePay, og der bliver holdt særligt øje med dem.

Læs også: Svindel ved landsindsamling: Snyd med MobilePay-nummer

 

Det pågældende nummer tilhører ikke Børns Vilkår. Fupmagerne har benyttet sig af, at man inde i indstillinger i MobilePay kan rette navn på modtager af penge, som der overføres til.

De har fået det til at se ud, som om gavmilde borgere sendte et beløb til Børns Vilkår.

Men pengene gik et helt andet sted hen.

”Jeg kan ikke huske, at vi tidligere har haft sådan en sag,” siger Peter Kjærgaard, der er presseansvarlig hos MobilePay.

Biden og Frederiksen

Du kan også gå ind at rette dit navn i indstillinger i MobilePay under ”Alias”. Spasmagere skriver Joe Biden eller Mette Frederiksen. Når de sender beløb, ser det ud, som om pengene kommer fra en præsident eller statsminister.

Hvis andre vil sende penge til de pågældende, så får afsenderne besked om, at pengene går til Biden eller Frederiksen. Harmløs humor.

Men når fupmagere ændrer til ”Børnsvilkår”, så kan det blive kriminelt. Derfor skal alle være årvågne ved for eksempel en landsindsamling. Hvis du er i tvivl, så skriv nummeret på indsamlingsbøssen ned og tjek på foreningens hjemmeside, om det er korrekt, inden du betaler.

Sikkerheden øges

Peter Kjærgaard fra MobilePay siger, at der sjældent sker svindel, fordi MobilePay har registreret alle oplysninger om brugerne. Enhver kan ændre navn via ”Alias”, men deres rigtige navn, telefonnummer, kontonummer og andre oplysninger er registreret hos MobilePay.

”Vi har for nylig endda øget sikkerheden yderligere, så alle brugere nu er  identificeret via NemID eller MitID og ikke kun via cpr-nummer. Vi kan altid finde frem til folk,” siger Peter Kjærgaard.

MobilePay er stor

* 84 procent af danskere i alderen 60-69 år benytter MobilePay og i alderen +70 er det 58 procent.

* Systemet har i alt 4,5 millioner brugere, og 200.000 betalingssteder tager imod betalinger.

* Der var godt en halv milliard transaktioner i 2022, og der blev overført samlet for over 180 milliarder kroner

Han fortæller, at personer med skumle hensigter derfor tit viger tilbage, hvis de bliver spurgt, om de har MobilePay for eksempel ved en privat handel. Det har de så nok ikke lige og vil hellere have kontanter, men så skal man være meget på vagt.

Læs også: Mit digitale forsvar – og hent app

Beskyttelse af udsatte

Muligheden for at ændre navn via ”Alias” hænger blandt andet sammen med at kunne beskytte kvinder og andre, der forfølges af en tidligere partner. MobilePay følger med i, hvad brugerne foretager sig og kan lægge begrænsninger ind, hvis en person skifter alias-navn for tit.

Peter Kjærgaard siger, at muligheden for navneændringer via alias måske helt forsvinder inden for et års tid. Det skyldes, at danske MobilePay fusionerer med den norske tjeneste Vipps, og så skal indretningen af den fælles app harmoniseres.

”Det vil så principielt kunne give problemer for de personer, der er udsat for stalking eller anden chikane, og som gerne vil skjule sig. Det må vi løse på anden måde. Men det fjerner muligheden for den slags misbrug, der måske er sket i den aktuelle sag,” siger Peter Kjærgaard.

Sådan beskytter du din MobilePay

  • Klik aldrig på links i en mail eller sms, som beder om dine følsomme, personlige oplysninger og påstår at komme fra MobilePay. Slet dem.
  • Vær opmærksom på, at MobilePay kun sender dig et link, hvis det udtrykkeligt er aftalt med dig forud for beskeden.
  • Hold altid din MobilePay-kode skjult. Det samme dit MitID/NemID.
  • Pas på ”shoulder surfing”, altså at koder til telefon og MobilePay aflures over skulderen. Brug helst kun Face- eller Touch ID for at styrke sikkerheden af dit login.
  •  Del aldrig koden til MobilePay eller til din telefon med nogen. Og sørg for, at de to koder er forskellige.
  • Hvis du for eksempel skal lægge et nyt kort ind i MobilePay, får du som ekstra sikkerhed sendt en sekscifret kode som sms. Vis den ikke til nogen.
  • Lad være med at udlevere eller udlåne din telefon til folk, du ikke kender.

Først publiceret: 17. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og