Læge sagsøger TV 2 for omtale af fejlslagne fedmeoperationer

Fredag begynder en sag, hvor en læge sagsøger TV 2 for at have ærekrænket ham i programmet "Operation X".

Stærke smerter, tarmslyng, en fjernet galdeblære, opkast med blod og mad gennem en sonde.

Sådan lød det fra flere patienter i TV 2-programmet “Operation X – Lægens livsfarlige operationer”, hvor de fortalte om de konsekvenser, de havde oplevet, efter at de fik foretaget fedmeoperationer af den danske læge Nikolas Valsamidis.

Flere af patienterne fortalte om uger på hospitalet og års komplikationer efter fedmeoperationerne på hans klinik i Grækenland. Én var i livsfare, skriver TV 2.

Programmet har haft store konsekvenser for Nikolas Valsamidis, som påstår, at han efter programmets offentliggørelse har tabt 1,4 millioner kroner.

Han har derfor sagsøgt TV 2 og ansvarshavende chefredaktør Anne Engdal Stig Christensen for ærekrænkende beskyldninger både fremført i programmet og på tv-stationens andre platforme.

Sagen behandles ved Retten på Frederiksberg fredag.

Omtalen i programmet gav ifølge Nikolas Valsamidis det indtryk, at det var forbundet med høj risiko for patienterne at blive opereret af ham.

Umiddelbart efter opsagde firmaet SOS International samarbejdet med lægen, og en række allerede bookede patienter aflyste deres operationer.

Ud over de 1,4 millioner kræver han en godtgørelse for tort på 100.000 kroner, hvilket bringer det samlede krav op på 1,5 millioner kroner.

Både TV 2 og Anne Engdal Stig Christensen kræver frifindelse, fordi omtalen af lægen og patienterne ikke er retsstridig, skriver deres advokat i et af sagens påstandsdokumenter.

Lægen har desuden ikke dokumenteret et påstået tab på 1,4 millioner kroner, lyder det fra TV 2.

Mediet foreholdt Nikolas Valsamidis kritikken, inden afsnittet blev bragt i fjernsynet den 10. september 2020.

– Jeg har opereret cirka 150 danskere siden 2015, og af de 150 vil jeg vove at påstå, at over 90 procent har det rigtig, rigtig godt, sagde han til TV 2.

Patienterne valgte ifølge TV 2 operationen i Grækenland, fordi det enten var billigere, eller fordi de ikke var kvalificeret til en fedmeoperation i Danmark.

En opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der i 2018 blev foretaget omkring 1160 fedmeoperationer i Danmark. Tallet er steget støt siden 2015, hvor tallet var 635 fedmeoperationer.

Begge parter har oplyst, at der ikke er dokumenteret et højere antal af komplikationer ved Nikolas Valsamidis’ fedmeoperationer end ved tilsvarende operationer i Danmark.

/ritzau/

Først publiceret: 17. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 7:12