Illegal cigaretfabrik udløser fængsel og bøder på 600 millioner

Fire mænd er onsdag dømt for at have fremstillet og solgt op mod 92 millioner ulovlige cigaretter.

Fire mænd er onsdag ved Retten i Aarhus idømt fængsel mellem tre år og seks et halvt år samt tillægsbøder på 599 millioner kroner.

De er fundet skyldige i at have fremstillet og videredistribueret op mod 92 millioner illegale cigaretter på en cigaretfabrik i Aulum i Vestjylland.

Bent Olsen, Markus Winther og Claus Gregers Junge blev idømt fængsel i henholdsvis seks et halvt år, seks år og fem et halvt år.

Derudover blev de idømt en tillægsbøde på hver 185 millioner kroner – det svarer til det beløb, statskassen er gået glip af i tabte tobaksafgifter.

En fjerde mand er idømt bøde fængsel i tre år og en tillægsbøde på 44 millioner kroner.

En femte mand er blevet frifundet i sagen.

De fem mænd blev anholdt 8. februar 2022 ved en koordineret aktion, hvor politiet slog til mod flere adresser i Øst- og Vestjylland.

Cigaretterne blev fremstillet på en landejendom i Aulum mellem Herning og Holstebro, der var indrettet med professionelt udstyr til produktion af cigaretter.

En kvinde blev også anholdt, men hun blev senere løsladt.

Ved aktionen blev der beslaglagt cirka 25 millioner illegale cigaretter og cirka 13 ton forarbejdet tobak, der efter politiets vurdering skulle bruges til fremstilling af yderligere cirka 13 millioner cigaretter.

Men politiets efterforskning viste, at mændene havde mere på samvittigheden.

Mændene er således dømt for at have fremstillet og videredistribueret cigaretter siden 2020.

Det var østeuropæiske ansatte, der gik til hånde på fabrikken. Men de danske mænd havde ansvar for produktion og videredistribution af cigaretterne.

Retten har frifundet en af mændene, da der efter rettens vurdering ikke er ført bevis for, at han vidste, at der var tale om ulovlige cigaretter.

På en adresse med tilknytning til en af de dømte fandt politiet knap to millioner kroner i kontanter, der var gravet ned i et grønt område.

Politiet har hos de dømte beslaglagt en række større kontantbeløb, ure til flere millioner kroner, flere ejendomme i Danmark og adskillige luksusvarer.

Anklagemyndigheden har anmodet retten om at afgøre, om disse værdier kan dække bødekravet og sagsomkostningerne.

Det skal afgøres på et senere retsmøde.

I oktober 2022 faldt der ved Retten i Kolding dom en anden stor sag om ulovlig fremstilling af cigaretter.

Her blev 12 mænd fra Polen og Ukraine idømt mellem fire et halvt og fem et halvt års fængsel for produktion af cirka 113 millioner ulovlige cigaretter.

Det foregik ifølge politiet på en professionelt indrettet cigaretfabrik på en gård i Vamdrup sydvest for Kolding.

De fire dømte i sagen fra Retten i Aarhus har alle bedt om betænkningstid i forhold til eventuel anke til landsretten.

/ritzau/

Først publiceret: 1. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. marts 2023 kl. 15:35