Dronningen taler om pligten, døden og krigen

I et interview fortæller dronning Margrethe om at møde en russisk præsident med kolde øjne, om den arv, hun engang vil efterlade sig, og om monarkiets tilstand.

Kronprins Frederik og dronning Margrethe. Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix

Det hører til sjældenhederne, at dronning Margrethe giver store, personlige interview.

Men det er tilfældet nu, hvor hun i Weekendavisen taler om alt fra at ryge cigaretter uden filter til krigen i Ukraine, monarkiets tilstand i Danmark og Europa og den fremtid, hvor kronprins Frederik skal være konge.

Putins kolde øjne

I interviewet fortæller dronningen blandt andet om at møde Ruslands præsident, Vladimir Putin:

“Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv,” siger hun til Weekendavisen.

Hun udtrykker sin beundring af det ukrainske folks mod og landets præsident, Volodymyr Zelenskyj. Netop denne del bider historiker og kongehuskommentator Lars Hovbakke Sørensen mærke i:

“Udtalelsen kommer i naturlig forlængelse af nytårstalen, hvor hun gjorde meget ud af Ukraine. Det viderebygger hun her i endnu højere grad og tilkendegiver sin sympati for Zelenskyj og det ukrainske folk.”

“Og så har hun den her mere direkte kritik af Putin. Hun går et skridt videre,” siger Hovbakke.

En mere åben dronning

Han kalder interviewet den foreløbige kulmination på en længere periode med en mere åben dronning.

Det ser Hovbakke blandt andet i dronningens ord om monarkiets fremtid, hvor hun minder om den pligt, der følger med, og som fordrer en vis livsform, hvis monarkiet skal være stærkt og levedygtigt på sigt.

Det er en hentydning til flere forskellige medlemmer af kongehuse rundt i Europa, mener Hovbakke. Det kan faktisk ses som en advarsel.

“Da hun bliver spurgt til, om kongehusene er i krise, gør hun meget ud af, at det synes hun ikke. Men så tilføjer hun, at der er nogle medlemmer af kongehusene rundt omkring, som måske skal arbejde lidt med at forstå, hvad pligten betyder.”

“Det er noget, man kunne forestille sig var møntet dels på prins Joachim og hans familie herhjemme, dels Harry i Storbritannien og Märtha Louise i Norge.”

“Hun ser en generel tendens til, at nogle i den lidt yngre generation ikke helt har forstået, hvor vigtig pligten er, når man er en del af et kongehus. Og det er en ret markant udtalelse, for der siger hun indirekte noget om den konflikt, der har været i det danske kongehus.”

Om beslutningen om at fratage prins Joachims børn titlerne siger dronningen:

“Jeg er ikke rigtig glad for at komme ind på det, hvis jeg skal være ærlig. Jeg kunne godt sige noget, men man skal ikke sige alting. For mig har det været vigtigt, at det ikke skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning. Det var bedre, at det var mig.”

Kronprinsen er klar

Dronning Margrethe kommer også ind på tiden efter sig selv.

Hun fortæller blandt andet, at hun ser Frederik som værende klar til at overtage.

Da hun bliver spurgt til døden og de store personligheder, som er gået bort den seneste tid, siger hun, at den er “abstrakt” for hende, men at hun finder ro i det faktum, at hendes søn står klar.

Dronningen ved godt, at hun ikke skal sidde 50 år mere, siger Hovbakke. Han ser flere grunde til, at hun netop nu giver et stort interview.

Hun har blandt andet netop afholdt regentjubilæum. Hovbakke siger også, at hun efter så mange år bedre kan tillade sig at komme med så klare holdninger, end hvis hun var ny regent.

“Hun går videre og er mere politisk, end hun plejer,” siger han.

“Og så synes hun måske også, at der er nogle ting, som er vigtige at sige i øjeblikket på grund af situationen i Europa – her tænker jeg på Ukraine.”

Først publiceret: 17. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2023 kl. 13:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og