Ritt Bjerregaard giver sidste ord

TV 2 sender søndag 5. februar Ritt Bjerregaards interview til "Det Sidste Ord" med Mikael Bertelsen.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard var en af de fremtrædende danskere, der før sin død deltog i et interview med Mikael Bertelsen til programmet “Det Sidste Ord.”

Det oplyser TV 2 torsdag.

Samtidig oplyser stationen, at interviewet med Ritt Bjerregaard (S) sendes søndag 5. februar.

Præmissen for programmet er, at interviewet først sendes efter ens død.

Den tidligere socialdemokratiske minister, overborgmester og EU-kommissær sov stille ind 21. januar – 81 år gammel.

Central toppolitiker

Derfor bliver optagelserne af Mikael Bertelsens interview, som i første omgang bliver arkiveret på Det Kongelige Bibliotek, hevet frem og redigeret til en udsendelse på TV 2.

“Ritt Bjerregaard var ikke kun optaget af at fortælle sin egen livshistorie, men var også bevidst om, at hun kunne give os et unikt indblik i magtens maskinrum,” siger Mikael Bertelsen i en pressemeddelelse om interviewet med Ritt Bjerregaard.

“Hun var en central toppolitiker, flere gange minister, overborgmester i København og et helt særligt førstehåndsvidne til de sidste 50 år i dansk politik.”

“Læg dertil, at hun også insisterede på, at denne samtale også skulle vække debat.”

Foruden Ritt Bjerregaard er lignende interview med andre fremtrædende danskere blevet sendt.

Blandt andre med journalist og forfatter Lise Nørgaard, komponist og musiker Bent Fabricius-Bjerre og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Interessant koncept

I forbindelse med nyheden om Ritt Bjerregaards død blev hun af statsminister Mette Frederiksen (S) kaldt en af “sin generations største politikere”.

“Hun elskede at udfordre og at blive udfordret,” sagde statsministeren.

De interview, som Mikael Bertelsen optager med henblik på udsendelse af “Det Sidste Ord”, er altid meget længere, end det, der kommer med i udsendelserne.

De fulde optagelser bliver overdraget til Det Kongelige Bibliotek.

Her kalder vicedirektør og chef for kulturarv Tonny Skovgård Jensen interviewet for “interessant kildemateriale for forskere i fremtiden.”

“Det er ikke mindst interessant, fordi konceptet inviterer til særligt intense samtaler og dermed kan vise nye aspekter af de interviewede, som ikke kan findes andre steder,” siger han i en pressemeddelelse om Ritt Bjerregaard-udsendelsen.

Først publiceret: 27. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. januar 2023 kl. 8:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og