Ti af årets drab mistænkes partner eller eks at stå bag

Ved flere af årets partnerdrab har gerningsmanden begået selvmord. Organisation peger på røde flag før drab.

En 24-årig kvinde blev kort inde i det nye år fundet dræbt i en bil i lagunen ved Amager Strandpark. Hendes kæreste blev anholdt og er siden blevet tiltalt for drab, men nægter sig skyldig.

Sagen er en af ti drabssager fra 2022, hvor det er kommet frem, at partneren eller eks’en menes at stå bag.

Det står klart i Ritzaus opgørelse af årets drab. I alt blev 46 personer slået ihjel eller døde som følge af vold.

Især kvinder slås ihjel af partneren. I ni af de ti partnerdrab er offeret en kvinde.

Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen har i et ph.d.-projekt gransket drab i Danmark fra 1992 til 2016.

Hans gennemgang viser, at ved tre ud af fire drab på kvinder er drabsmanden fra familien, og at 56 procent af kvindedrabene er partnerdrab.

– Når mænd slår kvinder ihjel, er det ofte i forbindelse med brud. Nogle gange er det et element af jalousi, fordi kvinden går fra manden, siger Asser Hedegård Thomsen.

Han nævner også, at det øger risikoen for drab, hvis manden har adgang til skydevåben, og at der op til drabene kan være trusler om selvmord fra gerningsmanden.

Fire af årets partnerdrab endte ifølge Politiken med, at manden begik selvmord.

I en del sager om partnerdrab har der ifølge Asser Hedegård Thomsen også været vold eller psykisk vold op til drabet på kvinden.

Det er angiveligt tilfældet i sagen om drabet fra Amager Strandpark. Ifølge anklageskriftet tog kvindens kæreste et halvt år inden drabet halsgreb på hende med en sådan kraft, at hun fik åndedrætsbesvær og skader i nakken.

Asser Hedegård Thomsen var i efteråret medforfatter på en bog om kvindedrab med titlen: “En forudsigelig forbrydelse”. Trods titlen er der intet quickfix til forebyggelse, lyder det.

– Vi vil gerne have, at man har noget mere viden om det og er opmærksom på det, siger han.

Hos organisationen og kvinde- og krisecentret Danner peger direktør Mette Marie Yde også på, at der ofte er røde flag forud for partnerdrab.

Ifølge hende bør der laves vurderinger af risikoen for ikke bare vold, men at kvinden bliver dræbt. Dertil peger hun på tidligere opsporing, hvor det ikke kun er op til kvinden at søge hjælp.

– Hvis man kan lære at genkende nogle af tegnene, så kan man bygge bro fra kvinden og over til hjælpesystemet, så hun ikke selv skal tage rejsen, siger Mette Marie Yde.

I 2022 fremlagde den daværende S-regering en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab. Danner-direktøren finder handlingsplanen mere helhedsorienteret. Men der er også elementer, hun savner.

– Man har glemt den ambulante rådgivning til kvinder. Der er også rigtig mange af de kvinder, som bliver dræbt, som aldrig har henvendt sig til et krisecenter, siger hun.

For at stoppe volden er det helt afgørende med differentierede tilbud til kvinder, som lever med volden, tilføjer hun. Dertil mener hun, at politikerne i for høj grad finansierer på projektbasis.

De fleste af årets drabssager har ikke været for retten endnu. Sagen om kvinden i vandet ved Amager Strandpark skal for retten til maj.

/ritzau/

Først publiceret: 2. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. januar 2023 kl. 7:16