Konfliktfyldt jul? Sådan kommer du gennem højtiden

Enkle meditationsteknikker kan hjælpe dig på vej til en jul uden konflikter med familien, lyder det fra traumeterapeut.

Få gode råd til at håndtere konflikter i julen.

Jesper Westmark stod ved vasken, da angrebet kom. Det var juleaften, og hans far ville skændes. Han kunne mærke det allerede, inden faren åbnede munden.

Hvad det var for en fornærmelse, husker Jesper Westmark ikke. Men han husker, at han ikke reagerede på den. Heller ikke anden gang. I stedet blev han stående der ved vasken og trak vejret, mens farens ord falmede i luften.

“Jeg sendte ham et venligt blik, og så turde han ikke tredje gang. Jeg stod helt roligt og vidste, hvem jeg var. Jeg ville ikke spille den rolle mere,” fortæller Jesper Westmark.

Han er traumeterapeut og forfatter til bogen ”Vi er magiske – om at møde sig selv og opløse traumer gennem meditation.”

Og ifølge ham kan du gøre meget selv for at undgå, at juledagene i familiens skød ender som en steppebrand af konflikter.

1) Forbered dig i det fri

Gå en god lang tur alene i naturen, inden du tager plads ved julebordet. Sæt dig på en bænk ved et træ, og sid nogle minutter i stilhed.

“Det handler om at samle sig selv og have sig selv med. Det er altafgørende og kan tage toppen af stressen inden familiefesten,” siger Jesper Westmark.

Du kan passende gentage øvelsen i minutterne op til, at du enten træder ind ad døren til selskabet, eller gæsterne ringer på døren hos dig.

“Jeg gør det altid, når jeg stiger ud af bilen. Så bruger jeg lige et øjeblik på at spørge mig selv, om jeg er her. Om jeg kan mærke jorden under mine fødder,” siger Jesper Westmark.

2) Træk vejret som en bison i stormvejr

Fokuser på dit åndedræt, hver gang du mærker, at du enten bliver trigget af en situation, eller du får lyst til at trykke på en knap hos nogle af de andre.

“Luk munden og mærk, om luften er kølig eller varm i dine næsebor. Mærk tyngdekraften i bunden af din rygsøjle og under dine fødder,” forklarer Jesper Westmark.

Du kan også beslutte dig for at lægge nogle pauser ind undervejs gennem aftenen, hvor du går ud på toilettet eller udenfor og tager et par minutters åndedrætsøvelser.

Ved blot at være sammen med åndedrættet kan du få ro på dig selv og undgå at reagere på den første impuls, der falder dig ind, når du føler dig angrebet af en anden fra bordet, siger traumeterapeuten.

“Du kan se dig selv som en bisonokse, der løber ind i stormen og bliver stående midt i den. Hvis du formår at holde fast i den form for bevidsthed, vil de andre for det meste trække sig,” forklarer han.

3) At gå er ikke at flygte

Kan du mærke, at der er et skænderi under opsejling, bør du så vidt muligt prøve at holde dig på din egen banehalvdel og prøve at holde dig neutral, lyder det fra Jesper Westmark.

“Prøv at anerkende den anden ved venligt at sige: ‘Det må du gerne synes, men jeg har en anden oplevelse’,” siger han.

Dog skal du ikke blive siddende for enhver pris. Hvis dine grænser bliver overskredet, og konflikten eskalerer, bør du rejse dig og gå væk fra situationen.

“Det er ikke at flygte, men at passe på sig selv og den anden person,” siger Jesper Westmark.

Først publiceret: 18. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. december 2022 kl. 9:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og