Kan man spise sig ud af en nyresygdom?

Nyt studie viser, at aminosyren lysin – som påvirker stofskiftet - har en lovende effekt på nyresygdomme hos mennesker og dyr.

Det anslås, at kronisk nyresygdom optræder hos op mod 10 % af den voksne befolkning – dog oftest i lettere grad uden symptomer.

De hyppigste årsager til nyresygdom og nyresvigt er diabetes eller forhøjet blodtryk, og konsekvensen er en stærk øget risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde.

Nu har et nyt forsøg med lektor Markus Rinschen på Aarhus Universitet vist, at indtag af aminosyren lysin, der kan fås som kosttilskud i håndkøb, beskytter forsøgsdyr mod ​​skader på nyrerne.

Forsøget er primært lavet på rotter med forhøjet blodtryk og deraf følgende nyresygdom, men et lille pilotforsøg bekræfter, at aminosyren har tilsvarende effekt hos mennesker.

Ikke helt sikkert endnu

Markus Rinschen vurderer dog, at han er mindst fem år fra at begynde at behandle patienter i klinikken, og han pointerer, at folk med nyresygdomme ikke skal skynde sig ud og købe lysin-tabletter.

“Vi kender ikke bivirkningerne eller de bagvedliggende mekanismer endnu, og menneskets stofskifte er meget mere komplekst end en rottes,” siger han og fortsætter:

“Der er brug for mere forskning i dyremodeller, for vi har ikke afklaret den dominerende mekanisme bag resultatet. Vi fandt tre forskellige mekanismer, men vi ved ikke, om én, to eller kombinationen af alle tre er den afgørende faktor.”

Kilde: Aarhus Universitet

Først publiceret: 14. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. december 2022 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og