November-økonomi: Bliv klar til den dyre julemåned

Der skal lægges til side til en dyr afslutning på året. Og hvis du har lidt ekstra at rutte med, er det måske værd at overveje investering.

I november skal du finde plads i budgettet til alle julemånedens store udgifter.

Kulden tager til, og der skal skrues op for varmen.

Som om det ikke var dyrt nok at være dansker allerede, så skal du i november gerne se, om du kan finde lidt ekstra kroner på kistebunden.

Skru op for din økonomiske buffer

* I en sund økonomi skal du gerne kunne lægge lidt til side hver måned.

* Din opsparing kan deles op i to. En buffer, som eksempelvis kan dække højere regninger eller en skade på bilen eller cyklen. Og en langsigtet opsparing til de større drømme som hus, bil eller en konfirmation.

* Som tingene er nu, anbefaler forbrugerøkonom Ida Marie Moesby, at du sætter flere penge af til din buffer på bekostning af din langsigtede opsparing. Mange ser nemlig ind i en tid med højere regninger og udgifter.

* Normalt anbefaler hun en buffer på to-tre gange din udbetalte løn. Den anbefaler hun nu at fordoble - altså til fire-seks gange din udbetalte løn.

* Så er du sikker på, at der er penge, hvis varmeregningen eksploderer, eller bilen skal på værksted.

Kilde: forbrugerøkonom hos Nordea Ida Marie Moesby.

– Vi nærmer os årets afslutning, og der kommer typisk nogle store udgifter, siger Ida Marie Moesby, som er forbrugerøkonom hos Nordea.

– Det er til julearrangementer, juleaften, juledagene og nytårsaften. Så i november er det en god idé at lægge et budget og sætte lidt til side til det, forklarer hun.

Skru forventningerne ned

I år er økonomien mere stram end sædvanligt i mange hjem på grund af prisstigninger og tårnhøje varmeregninger. Og derfor kan november også være tidspunktet at tale med dine nærmeste om det økonomiske råderum.

– Måske skal man allerede sige, at forventningerne skal skrues lidt ned, så det ikke bliver så stort et forbrugsræs, foreslår Ida Marie Moesby.

– Se på, om der er nogle udgifter, der kan spares på. Det kan være, at man aftaler at skære gavebudgettet ned, at man kun giver til børnene eller giver én gave hver.

Og det er langtfra den eneste del af privatøkonomien, du med god grund kan dykke ned i inden døre, mens regn og rusk raser udenfor.

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det i øjeblikket værd at give dit lån det store eftersyn. Sådan lyder rådet fra Søren Skjøth, som er partner og finans- og investeringsrådgiver hos F10 Finans.

– Hvis man har et fastforrentet realkreditlån med lav rente, er der jo mulighed for at konvertere til en højere rente og få en gevinst.

– Hvis man var tidligt ude og konvertere, kan der endda være mulighed for at gøre det igen, siger Søren Skjøth.

Aktier og investeringer

Har du investeret nogle af dine hårdt tjente penge i aktier, har det næppe været særligt underholdende at tjekke kurserne i år. Der har nemlig været røde tal over det meste af linjen.

Måske klør det i fingrene for at trykke “sælg” og minimere dit tab. Men hvis din tidshorisont, før du regner med at skulle bruge pengene, ikke er helt stram, vil Søren Skjøth råde dig til at holde lidt igen.

– Vores holdning er, at man bør have is i maven. Hvis man skal bruge pengene inden for 6-12 måneder, skal man måske tage dem ud, selv om man har tabt penge.

– Men på to-tre års sigt vil de fleste have tjent penge, vurderer han.

Har du de lange briller på, kan det ligefrem være et godt marked at se på lige nu.

– Det er meget bedre at investere nu end for ni måneder siden, fordi det er faldet. Men om nedturen er helt overstået, er ikke sikkert. Så man skal være risikovillig.

– Ellers skal man vente til kurserne måske retter sig lidt. Så får man måske ikke den første stigning på 5, 10, 20 procent med, men det afhænger af ens risikovillighed, siger Søren Skjøth.

Læs mere om penge, privatøkonomi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 1. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 1. november 2022 kl. 11:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og