Vind bogen: Onde nætters drømme

Historien om Anden Verdenskrig fortalt ud fra begivenhederne i én skelsættende måned: november 1942.

I begyndelsen af november 1942 var spillet åbent, aksemagterne kunne stadig vinde krigen. Men i slutningen af måneden stod det klart, at det kun var et spørgsmål om tid, før de ville tabe. Indimellem har vi blandt andet slaget ved el-Alamein i Nordafrika, junglekrigen på Guadalcanal, japanernes tilbagetrækning fra Kokoda Sporet i Ny Guinea og russernes omringning af den tyske hær ved Stalingrad.

Bare én måned – men måske den vigtigste i hele det 20. århundrede, hvor alt balancerer på en knivsæg.

Vi får ikke den store historie om verdenskrigen set oppefra, men set fra perspektivet af de mennesker, der oplevede krigen på første hånd: Vi følger en russisk soldat ved Stalingrad, en italiensk lastbilchauffør i den nordafrikanske ørken, en 12-årig pige i Shanghai, en universitetsstuderende i Paris, et medlem af Sonderkommandoen i en polsk udryddelseslejr og en amerikansk pilot i Stillehavskrigen. Og blandt dem mange andre menneskeskæbner over hele verden.

Bogen er baseret på et righoldigt materiale af dagbøger, breve og erindringer fra de mennesker, der oplevede krigen tæt på. Med dette ‘fletværk af biografier lykkes det Peter Englund at skabe en dramatisk og rørende fortælling, skildret indefra, om et af de mest afgørende momenter i verdenshistorien.

Om forfatteren

Peter Englund (født 1957) er en prisbelønnet svensk historiker og forfatter til adskillige bøger om svensk og international historie. På dansk er udkommet ’Kampens skønhed og gru’ (2009).

Peter Englund har siden 2002 været medlem af Det Svenske Akademi, i årene 2009-2015 som permanent sekretær.

Vind bogen

Bogen er udkommet på Gyldendal 24. oktober 2022. Vejledende pris er 400 kroner.

Gyldendal og SeniorNews har sammen udloddet 3 eksemplarer af bogen.

Vindere er Ingolf B. Nielsen, Højslev, Rie Birkelund, Rødding og Steffen Andersen, Hvidovre.

Først publiceret: 26. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 3. november 2022 kl. 13:19