Håndstrækning til danskerne: Sådan ser energi-hjælpen ud

Elafgiften sænkes til EU's minimumssats, mens husholdninger og virksomheder kan udskyde dele af energiregning.

Politisk aftale sikrer nu hjælp til danskere, der er ramt af galoperende energipriser og stigende inflation.

Danskernes elafgift bliver banket i bund, det skal være muligt at indefryse dele af energiregningen, og så skal der være en økonomisk håndsrækning til børnefamilier.

Alt sammen på grund af den galopperende inflation.

Det er resultatet af en politisk aftale om såkaldt vinterhjælp, som et bredt flertal i Folketinget fredag præsenterer i Finansministeriet.

“Mange danskere er lige nu hårdt presset af de stigende priser. Særligt er mange urolige over størrelsen på energiregningen. For at give de danske husstande mere tryghed, har regeringen indgået en bred aftale om en indefrysningsordning, lavere elafgift og en øget børnecheck,” lyder det fra finansminister Nicolai Wammen.

“Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed henover vinteren. Jeg er glad for, at en lang række af Folketingets partier har taget ansvar i usikre tider,” siger ministeren.

Aftalepartierne er enige om en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for el og gas for den del af energiregningerne, der overstiger priserne pr. 4. kvartal 2021. For fjernvarme gælder det tilsvarende, at den del, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses, så kunderne skærmes mod endnu højere priser.

3 tiltag

  • Konkret falder afgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time. Det svarer til EU’s minimumssats.
  • Herudover bliver den såkaldte indefrysningsordning også indført for husholdninger og virksomheder. De får mulighed for at indefryse en del af deres energiregning og betale den tilbage på et senere tidspunk. Ordningen gælder i 12 måneder. Det indefrosne beløb afdrages til energiselskaberne i en periode på 4 år, når de 12 måneder er udløbet og kunden har haft en afdragspause på 1 år.
  • Samtidig gives en engangsforhøjelse af børne- og ungeydelsen på 660 kroner pr barn i 2023.

Regeringen vil endvidere anmode Energinet om, at ekstraordinært at sænke tarifferne i 2023. Det vil tilbageføre nogle af de ekstraordinære indtægter som følge af de høje elpriser.

Læs mere om energikrisen, inflation og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 28. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. september 2022 kl. 14:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og