Guide: Sådan får du et sikkert password på nettet

Passwordet er afgørende, når vi skal beskytte os selv på nettet. Der er flere råd til, hvordan du kan sikre dig bedst muligt.

Der er mange følsomme oplysninger på de hjemmesider og sociale medier, vi begår os på. Det er der nogle, der gerne vil udnytte. Og så er passwordet afgørende.

Uanset om det drejer sig om streaming, mail eller sociale medier, skal du bruge et password for at få adgang.

Og det er ikke lige meget, hvor meget du tænker over sikkerheden, når du laver et nyt password.

Det siger Mette Lindstrøm Lage, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

– Der er følsomme oplysninger på de hjemmesider og sociale medier, vi begår os på. Det er der nogle, der gerne vil udnytte. Og her er passwordet en afgørende faktor for, at vi beskytter os selv, siger hun.

Risikerer misbrug

Sidste år angav knap fire procent i Justitsministeriets offerundersøgelse at have været udsat for kriminalitet begået på internettet. Det var for eksempel misbrug af person- og kontooplysninger.

Men vil du styrke din sikkerhed, når det kommer til passwords, har vicedirektøren flere anbefalinger.

For måske har du for eksempel udlånt din Netflix-kode til en af vennerne. Men det skal du holde dig fra, siger Mette Lindstrøm Lage.

Den kan nemlig risikere at blive brugt i en uhensigtsmæssig sammenhæng, hvis du deler den med andre.

Det kan også være fristende at bruge det samme password til både dine streamingkonti og sociale medier. Men det er ikke en god idé.

– Hvis du har et nemt password, som du bruger mange steder, vil det svare til, at du bruger den samme nøgle til både dit hus samt din bil og cykel. Og er der nogen, der får fat i den, har de adgang til rigtig meget viden om dig, siger Mette Lindstrøm Lage.

Sådan laver du koder

I stedet skal du lave forskellige koder, som skal være lange og svære at gætte for andre og derudover bestå af mindst 12 tegn samt små og store bogstaver eller tal.

Har du flere koder, du skal huske, kan du også gøre brug af en såkaldt passwordmanager. Her har du adgang til alle dine kodeord, og det eneste, du skal huske, er koden til selve tjenesten.

Her er det dog en god idé at tjekke, hvor dine passwords bliver lagret, og hvor let eller svært det er at få adgang til dem. Dermed sikrer du, at de ligger godt beskyttet, ifølge Mette Lindstrøm Lage.

Det er nok også de fleste, der har oplevet, at en enhed tilbyder at huske en adgangskode, så du selv slipper for det.

Lav en huskeregel til dine passwords

Du kan lave en huskeregel, som hjælper dig til at huske dit password.

* Den kan for eksempel tage udgangspunkt i et navn.

* Eksempelvis: "K L A U S", som kunne stå for: "KoldeLusArbejderUnderSol"

* Dit kodeord skal gerne være mindst 12 tegn, og bestå af både store og små bogstaver eller tal. Derudover skal det være usædvanligt og svært at gætte for andre.

Kilde: Sikkerdigital.dk

Og den mulighed kan du som udgangspunkt godt bruge. Det siger Ulla Malling.

Hun er projektchef i Mit digitale selvforsvar, som er en app, der blandt andet opdaterer brugerne om aktuelle digitale trusler.

Skærmlås

Men benytter du muligheden, skal du have en skærmlås til din enhed. Det kan være en kode eller fingeraftryksgodkendelse.

– Ellers har du ladet døren stå åben, siger Ulla Malling.

Hun foreslår også, at du, hvor det er muligt, har en tofaktorgodkendelse. Det betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind.

Dermed skal du verificere, at det er dig, der forsøger at logge ind på for eksempel mailen, når det sker på en ny enhed.

Og faktisk er passwordet til din mail særligt vigtigt at passe på. For har du glemt et password, vil et nyt typisk blive sendt til din mail.

– Så hvis nogen har adgang til din mailadresse, kan de i princippet skifte passwordene til alle dine konti, uden at du har nogen som helst mulighed for at gøre noget ved det, siger Ulla Malling.

Læs mere om it, sikkerhed og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 26. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 26. september 2022 kl. 11:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og