Dyrk dine egne hvidløg: Sådan gør du

At dyrke sine egne hvidløg hjemme i vindueskarmen er en nem, sund og billig hobby.

Har du et hvidløg som allerede er spiret, kan du også sagtens plante det.

Hvis du mangler en nem, lille og billig hobby i vindueskarmen, så kan du begyndte at dyrke dine egne hvidløg. De smager rigtig godt, er sunde og kan bruges i rigtig mange retter.

Hvidløg indenfor

Enten kan du købe hvidløg til udplantning i plantecentret eller også kan du bruge økologiske hvidløg uden sprøjtemidler fra supermarkedet. Fordelen ved hvidløget fra plantecentret er, at her kan du få oplyst sorten. Det kan du sjældent i supermarkedet. Supermarkedets hvidløg er ofte dyrket i meget varmere breddegrade, og kan derfor have lidt svært ved at klare sig i vores klima. Men det kan sagtens lykkedes alligevel.

Har du et hvidløg som allerede er spiret, kan du også sagtens plante det.

Om hvidløget

  • Et gammelt husgeråd siger, at spiser man frisk persille, så skulle det hjælpe lidt på lugtgenerne.
  • Hvidløg har været dyrket i mindst 5.000 år, og det lille løg med den store virkning stammer fra Centralasien.
  • Løgene indeholder nogle svovlholdige æteriske olier, og det er dem, der giver den karakteristiske hvidløgsånde, som er knap så elsket som den gode smag, hvidløget tilfører maden.
  • Hvidløg har den kraftigste smag, når det anvendes råt som i f.eks. tzatziki. I nogle gryderetter kan man komme 10-20 fed hvidløg i, det lyder voldsomt, men i simreretter får hvidløgsfeddene en mild og næsten nøddeagtig smag.
  • De bedste hvidløg er dem fra middelhavslandene, de er store og har en fin og aromatisk smag. De kinesiske, som er de billigste i butikkerne, er mere skarpe og ikke helt så raffinerede.
  • Et helt hvidløg er knolden fra en plante med snehvide blomster, og hvert lille fed er i virkeligheden et løg i sig selv. Spis gerne rigeligt med hvidløg, for de er uhyre sunde og indeholder bl.a. masser af C-vitamin.

Man kan dyrke hvidløg både i haven, men også indendørs i stuen.

Hvis du vil plante hvidløg i en potte, så skal der cirka 20cm x 20 cm pr. fed, og potterne må ikke stå for varmt, for så kan de rådne.

Uanset om du dyrker hvidløg indenfor eller udenfor, så tager det cirka 10 måneder. Det går ikke hurtigere, fordi du dyrker dem indenfor.

Hvidløg i det fri

I gamle dage sagde man, at hvidløg skulle sættes 4-6 uger før den første nattefrost, og gerne i let sandet jord og med læ og masser af sol, hvis du altså sætter dem udenfor.

Man skal ikke dele hvidløget før man er klar til at lægge fedene i jorden. De store fed har lettest ved at slå rødder, men både små og store fed giver lige store hvidløg.

Spidsen skal vende opad og rodenden skal vende nedad. Lav et hul eller en fuge på 6-7 cm og sæt løgene med ca 10 cm i mellem. Sætter du flere rækker udenfor, skal der være 25-30 cm mellem rækkerne. Dæk hullet eller fugen til med 3-4 cm hord.

Hvidløg er en taknemmelig plante, der ikke kræver den store indsats fra dig. En almindelig næringsrig have jord er fint i potten eller i haven. Er der for tørt i haven, skal du vande lidt. Giv den evt. lidt gødning i det tidlige forår.

Færdig næste sommer

I slutningen af sommeren næste år kan du forvente at få nye, hjemmedyrkede hvidløg. Når bladene begynder at visne er det et tegn på at hvidløget er tæt på færdigt. Skrab lidt jord væk fra løget. Hvis det er grønt, er det ikke modent endnu. Er det hvidt eller rødligt, så er det klart.

De grønne blade på hvidløget kan også bruges som erstatning for purløg, ligesom

I september næste år skal alle løgnene være oppe, og så kan du begyndte at tørre dem. Endelig ikke skære top eller rødder af, mens løgene tørre. Du tørrer dem i øvrigt nemmest ved at hænge dem op i toppen i f.eks. et udhus eller en garage. Bare der ikke er for fugtigt. Efter 3-4 uger er de klar til brug. Derefter skal du opbevare dem ved 5-10 grader.

Kilde: Havehandel.dk 

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 20. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. september 2022 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og