Her har kræftramte mænd skabt eget værested

Kræftramte mænd har fundet et fristed, de gerne vil dele med mange flere.

Der findes to dybe sandheder om mænd: Alvorlig sygdom taler de helst ikke om. Og så er de enormt dårlige til at sige farvel til arbejdslivet og fællesskabet der – for hvad nu?

For Jef Holm-Hansen (73) og Niels Bang Andersen (68) er det ingen hemmelighed, at mænd ofte lader stå til alt for længe, hvis de er bange for kræft. De er der selv med tidligere modermærkekræft og en aktiv prostatakræft.

Budskabet om at mænd skal lytte til deres omgivelser og gå til læge i tide vil de gerne brede ud til andre.

Alt imens de slår på tromme for deres oase i De Gamles By i København. ”Elefanthuset” hedder deres nye fællesskab og aktive fristed for mænd, der har – eller har haft – kræft. Pårørende mænd er også velkomne.

Kisteglade for deres kapel

I Elefanthuset, De Gamle Bys tidligere kapel, kan man snakke som i gamle dage på jobbet. At det er et kapel gør ikke noget.

“Vi er kisteglade for det her sted,” lyder det fra Jef Holm-Hansen.

Kræften spøger altid, men triste rundkredse er ikke sagen. I værkstedet, på gåturen eller over lidt madlavning går det meget bedre, hvis noget trykker.

Jef Holm-Hansen blev udlært på B&W i 1970 og har siden været vidt omkring. Han introducerede blandt andet digitalkameraet i Danmark.

Niels Bang Andersen har haft en række poster i først Socialpædagogernes Landsforbund (SL) og de seneste 17 år LFS /FOA.

Manglede et sted

For Jef Holm-Hansen var det en lille ”dut” på maven, der startede det hele. Først da konen slog i bordet, kom han til læge.

Nu går han ”bare” til kontrol en gang om året. Men Elefanthuset, som han var med til at etablere i 2017, fordi han syntes, den slags manglede, har bidt sig fast.

Når der er fem års jubilæum 1. november, er det med Jef Holm-Hansen som administrator.

Niels Bang Andersen hørte om huset i en seng på Riget og er en trofast og aktiv bruger. Han fik en håndfuld af ”kollegerne” i huset med på Royal Run og cykeltur i kølvandet på Tour’en.

Han sidder også i støtteforeningen, der søger penge til for eksempel lidt sundere mad til frokost.

“I synes altså, det er synd for alle de mænd med kræft, der ikke kender Elefanthuset,” mener journalisten at forstå.

Den køber Jef og Niels!

Først publiceret: 29. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. juli 2022 kl. 8:33