Stjerner fra Badehotellet dyster om priser

Både Birthe Neumann og Jens Jacob Tychsen kan snuppe statuetter til Svend Prisen. Det samme kan Sofie Gråbøl og Trine Dyrholm, som har flere nomineringer. Se hvordan du stememr på dine favoritter.

"Badehotellet" kan også sikre sejren som Årets Danske TV-dramaserie. Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Ofte er det kritikere og branchefolk, der deler priser ud. Men til Svend Prisen er det suverænt publikum, der bestemmer.

Der er både erfarne navne og nye talenter blandt de nominerede til uddelingen, som finder sted 31. august i Krøyers Have i Svendborg.

Årets Kvindelige Hovedrolle

Veteranen Birthe Neumann, der sidste år fik tildelt hædersprisen, har mulighed for at tage fra Svendborg med endnu en statuette til samlingen.

Hun er nemlig nomineret i kategorien Årets Kvindelige Hovedrolle for sit portræt af Karen Blixen i Bille Augusts “Pagten”.

Her er den 75-årige filmstjerne oppe mod Trine Dyrholm, der er nomineret for sit portræt af en anden historisk kvinde, nemlig “Margrete den Første” i filmen af samme navn.

Feltet fuldendes af Rosalinde Mynster for “Hvor kragerne vender” og af Sofie Gråbøl og Lene Maria Christensen, der begge er nomineret for dramaet “Rose”.

Årets Mandlige Hovedrolle

Til Årets Mandlige Hovedrolle er Jesper Christensen nomineret for “De forbandende år II”, Søren Malling og Jakob Oftebro for “Margrete den Første”, samt Anders W. Berthelsen for “Rose” og Rasmus Bjerg for “Vildmænd”.

Årets Danske Film

Også alle de seks film, som skuespillerne er nomineret for, dyster om titlen Årets Danske Film sammen med fire andre bud: “Skyggen i mit øje”, “Hvidstengruppen II”, “Tag min hånd” og Anders Matthesens “Ternet Ninja 2”.

Årets Danske Skuespiller

I kategorien Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie finder man Jens Jacob Tychsen for rollen som den forfængelige skuespiller Edward Weyse i “Badehotellet”.

Han er nomineret i kategorien sammen med Sofie Gråbøl for “Dag & nat”, Sidse Babett Knudsen og Mikkel Boe Følsgaard for fjerde sæson af “Borgen – Riget, magten og æren” og Trine Dyrholm, som endnu en gang er nomineret for “Margrete den Første”. Filmen blev senere sendt som miniserie på TV 2.

Sidste år blev Birthe Neumann kåret som Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie for sin rolle i “Badehotellet”. I år er det så Jens Jacob Tychsen, der kan sikre TV 2’s seersucces endnu en pris.

Årets Danske TV-Dramaserie

“Badehotellet” kan også sikre sejren som Årets Danske TV-dramaserie, hvis den får flere stemmer end “Borgen – Riget, Magten og Æren”, “Kometernes Jul”, “Dag & nat” og “Margrete den Første”.

Afstemning slutter 25. august

Det er 18. gang, Svend Prisen skal uddeles. Det er suverænt publikum, der vælger vinderne i de regulære kategorier. Der uddeles også Juryens Særpris og Svend Hædersprisen, som i år tilfalder Lars Mikkelsen.

Han vil i dagene op til uddelingen være i fokus for en række filmvisninger og arrangementer.

De nominerede danske film i de regulære kategorier er valgt ud fra antal solgte billetter i perioden 1. juli 2021 til 30. juni 2022.

Juryen har udvalgt de nominerede skuespilpræstationer fra de ti film, mens de nominerede i kategorien Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie er valgt blandt de fem mest sete serier.

Afstemningen er åben frem til 25. august.

Stem på dine favoritter

Svend prisfesten er landets eneste filmpris, hvor det er publikum, som afgør årets vindere.

Prisfesten foregår Krøyers Have i midten af Svendborg, hvor publikums filmfavoritter hædres og hyldes. Samtidig er prisfesten kulminationen på seks filmdage i Svendborg.

SVEND Filmdage 2022 afholdes 26. – 31. august.

Du kan stemme på dine favoritter HER

Læs mere om Badehotellet, danske film og mange andre spændende emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 14. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. juli 2022 kl. 8:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og