Sådan kan du streame tv med grøn samvittighed

Ved at tænke over, hvor og hvordan du streamer, kan du nemt nedsætte din egen udledning i det daglige

Uanset hvad du foretrækker at streame derhjemme, er det ikke en gratis omgang i forhold til klimaregnskabet.

Den seneste store helaftensfilm på din helt egen hjemmebiograf eller et maraton af din yndlingsserie.

Uanset hvad du foretrækker at streame derhjemme, er det ikke en gratis omgang i forhold til klimaregnskabet.

“Der er helt klart en klimapåvirkning, og det gælder for internettet generelt,” fastslår Leif Katsuo Oxenløwe, som er gruppeleder for højhastighedskommunikationsgruppen på DTU.

Det skal dog ikke underkendes, at hvis alternativet er dvd’er og blu-ray, så sparer du en hel del udledning ved at streame dine film og serier.

Men streaming er heller ikke bare streaming, og faktisk er der en række greb, du kan bruge, til at gøre den lidt grønnere.

“Man kan overveje, om man behøver at se sin film eller serie på sin store skærm. Det betyder ret meget, hvis du skalerer ned til at se den på din tablet. Nogle film vil man selvfølgelig gerne se i højeste kvalitet, men det kan man skrue op og ned for,” siger Leif Katsuo Oxenløwe.

Her kan du beregne din CO₂-udledning

Hvis du gerne vil beregne din egen udledning, henviser han til en beregner fra Det Internationale Energiagentur, IEA, hvor man kan indtaste, hvilken enhed man streamer fra, tidsmængden, bitraten og netværkstypen.

Udregn din egen udledning

* På Det Internationale Energiagenturs side www.iea.org/commentaries/the-carbon-footprint-of-streaming-video-fact-checking-the-headlines kan du indtaste dine egne oplysninger og beregne din CO2-udledning.

* Du kan også indtaste, hvilket land du er i. Der er forskel på CO2-udledningen fra land til land, fordi beregneren medtager, hvor man får sin strøm fra.

* I Danmark er strømmen eksempelvis relativt grøn, men ikke nær så grøn som i Sverige og Norge. Vores skandinaviske naboer vil derfor have et lavere klimaaftryk for den samme streaming.

Kilder: gruppeleder for højhastighedskommunikationsgruppen på DTU Leif Katsuo Oxenløwe og Det Internationale Energiagentur.

 

Så spytter beregneren CO₂-udledningen ud i gram.

Faktorerne har nemlig alle betydning for din klimapåvirkning. Og dem kan du derfor også skrue på, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, som rådgiver forbrugere om energi for Energistyrelsen.

“Hvis man streamer på en tablet eller mobiltelefon, så er der lavere forbrug ved at se det på en god wi-fi-forbindelse frem for eksempelvis at køre på 4G,” siger hun og fortsætter:

“Man skal bruge mere energi på overførslen, når det er en svagere forbindelse og over større afstande.”

Der er også forskel på, om du bruger en indbygget løsning eller noget eksternt til at afspille.

“Du bruger 12-20 gange så meget strøm ved at streame via en spillekonsol i stedet for en Chromecast eller Apple TV. Det er en vane, der er let at lægge om, og som du har vundet meget på,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Download vs. streaming

Hvis du – eller måske dine unger – elsker at se den samme film igen og igen, er der også meget vundet ved at downloade den frem for at streame den hver gang.

“Du har cirka det samme energiforbrug ved at streame som ved at downloade. Men hvis du vil se den igen og igen, har du kun forbruget én gang, hvis du har downloadet den,” siger hun.

Hvis kvaliteten ikke behøver at være knivskarp, kan du også spare på udledningen.

“Vælg en lavere opløsning. Jo højere kvalitet man streamer, jo højere energiforbrug. Hvis du ser noget på din telefon, er der måske ikke nogen grund til at se det i ultra HD. Du vil nok ikke kunne se forskel alligevel.”

“Hver gang du går et trin ned i kvaliteten, mere end halverer du dit forbrug til streaming. Mange tjenester giver mulighed for selv at vælge kvaliteten, men man skal selv ind at indstille det aktivt.”

Hvis du ikke ved, om det er en mulighed, kan du tjekke på Energistyrelsens side sparenergi.dk/forbruger/el/it-og-elektronik/streaming, hvor de har listet, hvilke tjenester der giver mulighed for at stille på opløsningen.

Læs mere om streaming, klima og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 16. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. maj 2022 kl. 8:02

Se, hvad vi ellers skriver om: