Kom i gang med at date efter skilsmissen

Hvis man vil tilbage på datingmarkedet efter et brud med en partner, må man gerne udfordre sig selv lidt - også selv om det kan være grænseoverskridende

Du skal turde at udfordre dig selv, hvis du gerne vil ud og date igen, lyder rådet.

Flere og flere seniorer bliver skilt i dag, derfor kan datingmarkedet for mange virke stort og uoverskueligt.

Og har man været gift eller været i det samme forhold længe, kan det være endnu sværere at begynde at søge efter kærligheden igen efter et brud.

Psykolog Jan Kaa Kristensen, der er forfatter til bogen “Bliv skilt – uden at gå i stykker”, råder til, at man begynder med en afklaringsproces med sig selv.

– Det handler om at mærke efter og stille sig selv spørgsmålet: “Hvad er godt for mig – og hvad leder jeg efter?”, siger han.

Og det kan både være at stikke tåen i vandet ved at tage i byen med nogle venner og se, hvad der opstår, eller det kan være at gå mere målrettet efter en ny partner.

– Kan man mærke, at det er noget, man synes, er interessant, må man prøve sig selv af – gå på nogle dates og finde ud af, om det er noget, man har lyst til, siger han.

Mulighederne er mange

Parterapeut Katrine Axholm råder til, at man er tydelig omkring, hvad man har brug for – både over for sig selv og en potentiel partner.

– Man skal overskride sine grænser lidt og turde gå ud og vise noget af sig selv. En potentiel date kan ikke mærke, om de har lyst til at se én igen, hvis ikke man giver noget af sig selv, siger hun.

Undgå at begå de samme fejl

- Når man begynder at date igen efter en skilsmisse, er det vigtigt at se på, hvad man har lært i sit tidligere parforhold, som man ikke vil gentage, og hvad man vil tage med.

- Det er en god idé at begynde med at se indad, frem for at have fokus på hvordan den næste partner skal være.

- Har man flere forhold bag sig, kan man ofte se et mønster, hvor man begår de samme fejl. Måske er man altid den, der ender med at tage mest ansvar. Eller måske skal man være bedre til at sige fra.

- Hvis man vil undgå at lave de samme fejl igen, er det vigtigt at være bevidst om, hvad man har med sig i bagagen: Hvem man er, og hvad man skal være opmærksom på, for at nissen ikke flytter med i det næste forhold.

Kilde: Parterapeut Katrine Axholm

Mulighederne for at møde en ny kærlighed er mange. Det kan være på alt fra madlavningskurser til singleferier og højskoler. Og har man været gift i mange år, er der en helt ny spiller på markedet – datingapps.

– Datingapps er jo en måde at prøve det lidt af. Hvis man begynder at skrive med én, hvor der er god kemi, man føler sig set, og det er spændende, så kan det jo være første skridt til at turde mødes og gå en tur, siger Katrine Axholm.

Giv dig tid til at hele

Hvis man gerne vil have succes med et nyt parforhold efter en skilsmisse, er det vigtigt, man har for øje, at mange i en skilsmisse går igennem en sorg- og helingsproces, som man skal give sig tid til, pointerer Jan Kaa Kristensen.

– En faldgrube kan være, at man for hurtigt går videre i noget nyt, siger han.

Det istemmer Katrine Axholm.

– En klassiker er, at man kaster sig ud i noget nyt, fordi man ikke kan holde ud at være alene. Det kan for mange betyde, at man i virkeligheden ikke er færdig med det gamle forhold, og så slæber man alt muligt skrammel og skeletter med i det nye forhold, siger hun.

Katrine Axholm råder til, at man begynder med at tage små skridt, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er klar til at date igen.

– Eksperimentér lidt med det. Jeg synes ikke, at man skal gøre noget, der er vildt grænseoverskridende, men prøv at udfordre dig selv lidt. Gå til fest, gå alene på café – drik en kop kaffe, kig lidt ud i verden, og se, hvad der sker, siger hun.

Læs mere om kærlighed, dating og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 9. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:33

Se, hvad vi ellers skriver om: