5 myter om grill – passer de?

Smager mad grillet på en kulgrill bedre? Skal grillristen renses, når den er varm? Er overgrillet kød farligt at spise? Ryger en gasgrill mere end en kulgrill? Er det miljøskadeligt at grille? Få svar på myterne her.

Nu starter sæsonen, hvor vi mødes ved grillen, nyder den gode mad og hinandens selskab i de lune aftener. Snakken går ofte om grill og hvad der er bedst, sundt og miljørigtigt.

Her får du de 5 største myter om grill – og svar på, om de passer.

1. Grillristen skal altid renses, mens den er varm

Ja, det er rigtigt. Grillristen er meget nemmere at gøre ren, når den er varm. Så kan du nemt skrabe skidtet af med en god stålgrillbørste helt uden brug af rensemidler.

Gør derfor grillristen ren, så snart du er færdig med at grille. Vend den varme rist om, så du også får skrabet skidtet af undersiden.

Start alligevel altid med at gå din grillrist efter med børsten, når du har tændt grillen op og skal grille på ny.

2. Overgrillet kød er farligt at spise

Ja, det er rigtigt. Der sker ikke noget ved, at dit kød får en stegeskorpe (brun overflade). Men hvis det bliver forbrændt og har en sort skorpe og en bitter, brændt smag, er der en risiko for, at der er udviklet stegemutagener i kødet, som kan være kræftfremkaldende.

Du kan undgå at overgrille din mad på flere måder:

  • Brun dit kød hurtigt af og lad det derefter tilberede færdigt ved indirekte varme.
  • Vend kødet hvert andet minut (bøffer, koteletter og lignende.).
  • Sørg for at kødet har en kernetemperatur på 65 grader og ikke højere af hensyn til saftigheden (men er der angivet andet på pakken, skal vejledning følges).
  • Tilbered større stykker kød og stege ved indirekte varme i en lukket grill. Alternativt: Beskyt stegen med stanniol, hvis du anvender direkte varme, men husk at brune kødet inden servering for smagens skyld.
  • Brug gerne marinader, der indeholder antioxidanter (findes typisk i mange krydderier) og hæmmer udviklingen af stegemutagener

3. En gasgrill ryger mere end en kulgrill

Nej, det kan man ikke sige.

Både gasgrill og kulgrill ryger en smule, men ingen af dem behøver at ryge særlig meget. Det afhænger blot af, at du styrer dine processer og rengør din grill ordentligt.

Undgå, at fedt, olie og kødsaft drypper ned på gasbrænder eller kul således:

  • Pak kødet ind i stanniol.
  • Steg kødet ved indirekte varme og placér drypbakker nedenunder.
  • Tør overskydende olie eller marinade af, inden kødet steges, hvis kød steges over direkte varme.

Gasgrill: Undgå, at fedt og olie drypper ned på brænderne. Tøm fedtbakken og tør bunden af jævnligt, ellers kan der udvikle sig både ild og røg.

Kulgrill: Lad der ikke dryppe fedt eller kødsaft ned på kullene, da det afgiver røg. Brug gode, tørre kul – hvis kullene er dårlige eller fugtige, ryger de meget.

4. Det skader miljøet at grille

Delvist sandt. Uanset om du bruger gas- eller kulgrill vil du udlede en række stoffer, der er skadelige for miljøet. Bruger du din grill rigtigt er det dog ikke væsentligt anderledes end andre tilberedningsmetoder.

Kulgrill er en smule mere skadeligt end gasgrill. Vær derfor ekstra opmærksom på valg af kul, grillmetode og bortskaffelse af kul.

Undgå kul, hvori der indgår stenkul eller brunkul. Kig efter FSC-mærket, der garanterer, at skovdriften ikke fører til rydning af skoven, og at skovens plante- og dyrearter bevares.

Sørg også for at lade kullene køle ned efter brug og derefter smide dem i skraldespanden.

Kullene indeholder tungmetaller og bør ikke bruges som gødning i haven.

Når du tænder grillen op, så brug en grillstarter, så undgår du at skulle bruge tændvæske. Brug kun det antal kul, der er nødvendige for, at mængden af mad kan tilberedes tilstrækkeligt.

Det er bedre at bruge gasgrill i forhold til miljøet, da du her kan tænde og slukke afhængigt af forbrug.

Vil du gerne tænke på miljøet, når du griller, kan du med fordel bruge en grill på træpiller, der er mere miljøvenlige end gas og kul. Enkelte modeller, for eksempel fra Traeger, kan også fjernstyres gennem en app, så du undgår at bruge unødigt meget brændsel.

5. Mad grillet på en kulgrill smager bedre

Hverken ja eller nej. Det er et spørgsmål, som ikke kan afgøres på en objektiv måde.

En kulgrill giver som regel lidt mere røgsmag og den gammeldags fornemmelse af grillkul, man husker fra sin barndom. Men kød kan sagtens få grillstriber og den samme stegeskorpe og stegesmag på en gasgrill.

Så det er i bund og grund smag og behag.

Læs mere om grill, mad og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 6. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

og