Gør grillen forårsklar og forebyg rust

Når grillen skal frem fra skuret efter vinteren, skal den have en tur med vand og sæbe. Men det er også en god idé at vedligeholde grillen gennem sommeren.

Er dine grillriste meget beskidte, og er det svært at få dem rene, har Søren Nielsen, der er sælger hos grillproducenten Char-Broil, et godt tip. - Smør ristene godt ind i brun sæbe, og læg dem i en pose i en uge. Tag dem ud af posen, vask dem med vand og sæbe, og tør dem herefter grundigt af for vand.

Foråret er over os, og det kalder på flere aftener i haven og god mad på grillen.

Men når du hiver gas-, el- eller kulgrillen frem fra vinterhi i skuret, skal du sørge for at gå den grundigt efter, før du smider bøffer og majskolber på risten.

– Det første, man skal se efter, er, om grillen har fået skader, oplyser Anders Jensen, der er medlem af det danske grill-landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.

Hvis benene er stabile, og grillen ellers ser ordentlig ud, er det vigtigste at sørge for, at grillristen er i orden, da det er den, der er i direkte kontakt med det, vi spiser, siger Anders Jensen.

Vand og sæbe

Søren Nielsen, der er sælger hos grillproducenten Char-Broil, har et godt tip til, hvordan man griber rengøringen an:

Gør den beskidte grillrist ren

* Put risten i en sort affaldspose, så den ikke får lys eller luft. Luk posen, og lad den og risten ligge i en til to uger.

* Tag herefter risten ud, og kom den i en spand med vand. Tag en opvaskebørste, og vask sæben af igen.

* Man kan med fordel bruge samme trick ved gryder, pander og bradepander, hvis de får en brunlig farve, der er svær at gøre ren.

Kilde: sælger hos grillproducenten Char-Broil Søren Nielsen.

– Jeg ville starte med en grundig rengøring af grillen med vand og sæbe. Ristene ville jeg tage ud og gøre rene med en børste – hvis de ikke er specielt beskidte, ville jeg bruge en gammel opvaskebørste.

Uanset hvor beskidte dine grillriste er, må du dog aldrig bruge en stålbørste til at gøre dem rene med, advarer Søren Nielsen.

– Man må endelig ikke bruge en stålbørste på de overflader, der er emaljerede eller lakerede. Det svarer til, at du bruger en stålbørste og kører hen ad siden på din bil.

– En blød opvaskebørste med varmt sulfovand er det bedste, man kan bruge, siger han.

Anders Jensen istemmer, at det bedste råd er at bruge vand og sæbe. For skarpe rengøringsmidler er spild af tid og kemikalier, der risikerer at ende i stegeskorpen, forklarer han.

Tør af, ikke lufttørre

Efter at man har rengjort grillen, er det vigtigt at tørre den af med en klud, så den ikke står og er våd, understreger Søren Nielsen. For så risikerer man, at den ruster.

Når man så går i gang med at bruge sin grill, er der nogle forebyggende tiltag, man kan gøre for at holde grillen ved lige og fri for det værste snavs.

– Når du er færdig med at grille, så giv grillen fuld varme. Så bliver fedtet så flydende, at snavset løsner sig fra risten. Så tager man en børste og kører hen over risten. Så slipper fedtet, når det er varmt og flydende, forklarer Søren Nielsen.

Det kan være svært at holde grillristen helt fri for rust – også selv om man anskaffer sig en rustfri rist, siger Anders Jensen.

– Salten, vi putter i vores mad, gør ofte, at risten ruster, siger han.

Der er dog alligevel råd at hente for at beskytte risten mod rust. Og det er lige til at gøre, mens kødet hviler.

– Når du er færdig med din mad og har brugt grillbørsten, kan du putte oliespray, olivenolie eller solsikkeolie på grillen – så holder den sig bedre, siger Anders Jensen.

Læs mere om grill, haven og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 2. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. maj 2022 kl. 17:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og