Pas på: Her er græsplænens største fjender

Din græsplæne kan ende med et kedeligt og gult udtryk, hvis larver eksempelvis har gnavet rødderne over. Se her, hvordan du kommer plæneproblemerne til livs.

Hvis hunden tisser samme sted hver dag, så er det lidt for hård kost for græsset.

Store visne pletter eller plamager, der har fået et gult og trist skær. Det er ikke altid, at plænen står frisk og grøn som en velplejet golfbane.

Desværre kan huller og pletter være tegn på, at du har fået skadedyr på besøg.

– Folk har oftest problemer med gåsebillelarver, fortæller Hans Peter Ravn, som er lektor emeritus på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Buttede larver

Det er buttede, hvide larver, som trives rigtig godt i en let sandet jord. Og du kan desværre have rigtig mange, der bugter sig i jorden under græsset og spiser af rødderne.

Det betyder, at plænen får visne pletter.

En heksering i plænen

* Spotter du en ring af dødt græs i plænen, har du sandsynligvis fået en heksering.

* Hekseringen består af svampe, der vokser i en cirkel. Og de får altså græsset til at gå ud.

* Ringen vokser hvert år med omkring 20-40 centimeter eller mere i diameter. Det betyder, at ringen hvert år flytter sig udad.

* Græsset på indersiden af ringen bliver til gengæld mørkegrønt.

* Du kan ikke bare fjerne svampene, da den underjordiske del går langt ned i jorden. Derfor er det letteste faktisk at lade tiden gå sin gang.

Kilde: "Din have - dine regler" af Kenn Römer-Bruhn og Nanna Louise Teckemeier.

– Det største problem er næsten, at rågerne begynder at lede efter larverne om efteråret. Så pløjer de hele græsarealet op for at finde dem, forklarer Hans Peter Ravn.

Gåsebillelarverne gør ikke skade om foråret, der forpupper de sig bare. Men vil du undgå et nyt angreb på din græsplæne, skal du være vaks i juni.

– Når de bliver til voksne gåsebiller, har de en ekstremt begrænset flyveperiode, som ligger i de første to uger af juni – og kun, når solen skinner.

Kan du holde dem fra at lægge æg i din plæne i den periode, er du altså nået langt. Og det kan du gøre ved at imitere regnvejr.

– De flyver om formiddagen i solskin, men ikke, hvis der går en sky for solen, eller det regner. Så jeg ville sætte et sprinkleranlæg op i den periode, lyder rådet fra Hans Peter Ravn.

Flere larver

Det næstmest hyppige problem for plænen er ifølge Hans Peter Ravn stankelbenlarver.

Dem vil du typisk støde på, hvis du har en tung og humusholdig jord. De foretrækker nemlig de modsatte forhold af gåsebillelarver.

– Her får plænen gule pletter, og hvis du rykker græsset op, kan du se, at rødderne er gnavet af, siger han.

For at komme dem til livs råder han til at bekæmpe dem biologisk ved at bruge nematoder, som er mikroskopiske rundorme.

– Jeg vil tro, at forskellige typer af nematoder vil kunne være effektive mod henholdsvis stankelbenlarver og gåsebillelarver, siger Hans Peter Ravn og tilføjer, at de kan købes i almindelig handel, men er relativt kostbare.

– Man vander nematoderne ud med rigeligt vand, når det er mørkt, tilføjer han.

Større dyr

Kenn Römer-Bruhn, som er have- og fotojournalist og aktuel med bogen “Din have – dine regler”, tilføjer, at du også kan få besøg af større dyr, der laver rav i plænen.

– Mosegrise og muldvarpe laver gange, der kan underminere græsplæne og belægninger. Den jord, de skubber op, betyder, at plænen synker et andet sted.

– Så har du et muldvarpeskud, bør du tage jorden, der er kommet op, og drysse ud igen, siger Kenn Römer-Bruhn.

Problemet er mest kosmetisk. Men mosegrise kan også blive et problem for dine planter.

– Mosegrise elsker forskellige løgplanter og lignende. Så har du en plæne med forskellige vækster og løg, kan det være en udfordring, siger han.

Menneskets bedste ven kan også sætte sine tydelige spor på din græsplæne.

– Tisser hunden bare lidt her og der, bliver plænen mørkegrøn de steder. Det er det høje indhold af kvælstoffer i urinen, der gøder plænen. Men tisser hunden altid de samme steder, går græsset ud der.

Læs mere om haven, naturen og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 2. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. maj 2022 kl. 11:54