Forstår du din kat? Få ekspertens 5 tips om katte

Forstår du din kats kropssprog? Se, hvad den prøver at fortælle dig.

Forstår du kattesprog?

Ifølge en national undersøgelse fra 2021 fra Københavns Universitet og Danmarks statistik, så har 14% af de danske familier mindst én kat. Det er et kæledyr, der bringer meget glæde, men samtidig er der mange myter og gamle forestillinger om katte, som ikke er sande.

“Katte kan have en mere selvstændig adfærd og er ikke så opmærksomhedssøgende som hunde. Det betyder dog også, at der er større risiko for at vi overser kattenes behov”, siger Anna-My Olausson, katteekspert hos Royal Canin.

Forstå kattens behov

Mange har svært ved at afkode kattens adfærd, hvilket kan betyde, at den ikke får dækket alle sine behov. Den kan for eksempel overlades for længe til sig selv, være understimuleret, ikke komme til dyrlægen i tide eller få et foder, der ikke tager højde for dets alder, race eller ernæringsbehov.

“Meget handler basalt set om at forstå sin kat. Ved at forstå din kats kropssprog kan du øge dens velvære og samtidig styrke forholdet mellem jer”, siger Anna-My Olausson.

Katteekspertens 5 tips til at aflæse kattens kropssprog

1. Tilfreds og glad 

Når katten har det godt, står ørerne lige op og peger fremad. Halen er opadgående og har en normal form, eventuelt med en let bøjet halespids. Hvis katten spontant vælter sig om på ryggen, er den tilfreds og glad. Den sætter sig selv i en sårbar position, uden at være bange, og ønsker måske lidt opmærksomhed. Hvis du i sådan en situation kniber eller blinker med øjnene, er der en god chance for, at katten gør det samme tilbage.

2. Ængstelig 

Hvis katten spidser ører og trækker dem ud til siderne, kan det betyde at den er bekymret. Hvis katten sidder eller ligger ned, kan den vise ængstelighed ved at piske med halen.

3. Bange eller aggressiv 

Hvis ørerne lægges bagud langs med hovedet, tyder det på, at katten er aggressiv eller bange, ofte er det frygten, der forårsager aggressionen. Ved frygt eller aggression kan den holde halen mellem benene og gøre sig lille eller puste sig op og forsøge at gøre sig stor. Ved frygt, er øjnene ofte vidtåbne med store pupiller, og ved aggression er blikket ofte stirrende.

4. Trækker sig tilbage 

Hvis en kat virker fraværende, er den som regel i fuld gang med at observere sine omgivelser. Husk på, at hvis en kat trækker sig, kan det være fordi den er syg eller utryg.

5. Stryger sit hoved og markér sig 

Katte stryger nogle gange hinanden venligt med både kroppen og hovedet, og de kan gøre det samme mod dig. Ved at stryge over hovedet viser katten ikke kun hengivenhed og entusiasme. Den markerer også sit territorium. Fra kirtler på hovedet udsender katten en subtil duft og markerer, hvad der “tilhører den”. Hvis halen er pjusket, står lige op og vibrerer, er katten oftest i gang med at markere sig. Den kan også markere sit territorium med urin.

Læs mere om kæledyr, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 22. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. april 2022 kl. 15:19

Se, hvad vi ellers skriver om: