9 ting, du ikke må smide i kompostbunken

Der er mange ting, du ikke må smide i kompostbunken. Her får du 9 bud på, hvad du ikke skal smide i komposten.

1. Ukrudt. Det gælder primært ukrudt, der indeholder frø, samt ukrudt i blomst og rødder fra flerårigt ukrudt som for eksempel skvalderkål. Smider du ukrudt i komposten, kan du øge risikoen for at sprede ukrudt der, hvor den færdige kompost bredes ud. Nogle planter, som er i blomst, kan udvikle frø, selv om de er hevet op af jorden. Det gælder for eksempel mælkebøtter.

2. Syge planter. Det kan for eksempel være planter med stråleplet, meldug eller lignende. Det kan også være planter, der er angrebet af skadedyr. Syge planter kan, ligesom ukrudt, videreføre sine sygdomme igennem den færdige kompost.

3. Stikkende planter, herunder roser, tidsler, tjørn, berberis, da de kan være ubehagelige at håndtere.

4. Visse typer madaffald, det være sig kød og rester af tilberedt mad. I det hele taget hører ingen animalske produkter hjemme i kompostbunken. De lugter og kan tiltrække skadedyr som for eksempel rotter og ræve. Andet organisk affald som for eksempel grøntsager (også kogte), kaffegrums med filter, kartoffelskræller m.m. er i orden.

5. Ekskrementer fra katte og hunde. Disse kan indeholde parasitter, som smitter mennesker.

6. Skaller fra bananer og citrusfrugter. Såfremt disse ikke er økologiske, kan skrællerne rumme sprøjtemidler, som kan hæmme nedbrydningen af komposten.

7. Aske fra brændeovnen hører ikke hjemme i kompostbunken, medmindre du er helt sikker på, at du har brugt rent træ, da asken i modsat fald kan indeholde giftige tungmetaller.

8. Trykimprægneret træ og aviser og blade med tryksværte, da disse kan indeholde giftige stoffer.

9. Støvsugerposer, mælkekartoner og cigaretskodder er dagrenovation og hører hjemme i skraldespanden, hvor det kan komme til forbrænding.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 10. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 12. april 2022 kl. 20:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og