3750 kr: Nu kommer pengene til varmehjælp
Omtrent 320.000 husstande får varmehjælp
Et smalt flertal i Folketinget er enige om at give varmehjælp for over en milliard kroner, viser aftale.
Et flertal i Folketinget er enige om at give målrettet varmehjælp til skønnet 320.000 husstande. Den økonomiske ramme er på en milliard kroner. Det viser aftaletekst.
Der har længe været et bredt politisk ønske om at hjælpe danskere, der er blevet ramt af de voldsomt stigende energipriser. Torsdag aften forlod hovedparten af blå blok forhandlingerne, da de mente en milliard kroner ikke var nok.
Disse 320.000 husstande får hjælp
Regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet er enige om aftale.
Voldsomt stigende energipriser har fredag ført til en politisk aftale, som ifølge aftalen kommer til at hjælpe cirka 320.000 husstande med varmeregningen.
Læs mere om aftalen her:
* Der afsættes en milliard kroner til varmechecken og 250 millioner kroner til mere grøn varme og udfasning af sorte varmekilde. Herunder udrulning af grøn fjernvarme. Begge dele finansieres af den såkaldte krigskasse. Den blev oprettet første gang i 2020, da man afsatte en stor sum penge til at håndtere akutte udfordringer i forbindelse med coronakrisen.
* Varmechecken er en engangsudbetaling på cirka 3750 kroner og udbetales til cirka 320.000 husstande med en indtægt på under 550.000 (598.000 før AM-bidrag).
* Målgruppen omfatter:
- Husstande, der opvarmes af gasfyr.
- Husstande, som ligger i et fjernvarmeområde med en gasandel over 65 procent eller en kombination af gas og varmepumper, som giver samme prisstigninger.
- Husstande med el-radiatorer eller varmepumper som primær varmekilde med en tilsvarende prisstigning.
- Checken bliver udbetalt automatisk uden ansøgning.
* Desuden ønsker partierne et stop for nyinstallation af alle nye gasfyr hurtigst muligt. Regeringen indleder dialog med EU-Kommissionen for at sikre opbakning til nye tiltag.
* Gasfyr i danske hjem skal udfases. Regeringen forpligtes på at komme med en plan for udfasning af gasfyr.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
– Vi synes, det er rimeligt, at vi giver den her håndsrækning, fordi det er så unik en situation, vi står i. Vi er ikke vant til at give folk hjælp til at betale den slags regninger i Danmark, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ved præsentationen af aftalen og fortsætter:
– Vi har ikke valgt, som andre har foreslået, at lave en meget bred skattelettelse til alle danskere. Det ville føre til, at vi ville hjælpe mange danskere med et lille beløb. Der er behov for, at det kan mærkes for de mennesker, der får checken.
Ifølge aftalen, der bliver præsenteret fredag, er regeringen, dens støttepartier og Kristendemokraterne enige om at give en målrettet varmecheck.
3.750 kroner til hver
Der er aftale en milliard kroner, der vil gå til estimeret 320.000 husstande. Holder det, vil de modtage 3750 kroner hver. Det vil ske automatisk.
Forudsætningerne for at få varmehjælpen er, at husstanden har gasfyr eller ligger i et område, hvor fjernvarmen er skabt med hovedsageligt gas. Samtidig er der sat en beløbsgrænse, så hjælpen kun gives til husstande, der har en indtægt på under 550.000 kroner.
Desuden er det en del af aftalen, at der skal skyndes på udskiftningen af gasfyr i Danmark. Det skal der bruges 250 millioner kroner på.
Dermed er der lagt op til at bruge 1,25 milliarder kroner på aftalen.
Som beskrevet forlod hovedparten af blå blok torsdag forhandlingerne. Partierne her ville gerne have brugt langt flere penge og hjulpet langt flere husstande. Samt lave en samlet afgiftsnedsættelse.
Til det ville de have brugt de indtægter, som staten har fået på de stigende energipriser i form af afgifter. Det er dog ikke muligt, da de penge er bundet.
Først publiceret: 11. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 14:53