Få glansen tilbage: Genopliv dine smykker
Rengøring af smykker kan for det meste klares med lunkent vand og sæbe. Men særligt de smykker, du bruger dagligt kan kræve en ekstra kærlig hånd.
Smykker skal behandles som alt anden påklædning og bør derfor tages af og gøres rene jævnligt. To guldsmede guider dig til at få liv i trætte og matte smykker.
Er din guldring blevet mat eller dit sølvarmbånd plettet, er det måske, fordi du vasker dine ædelmetaller for sjældent.
Man bør nemlig give sine smykker et bad, oftere end de fleste tror.
Det fortæller Trine Thorning, der er direktør for Danske Guldsmede og Urmagere, som er brancheforening for forretninger landet over.
Lunken vand og sæbe
– Det er vigtigt at rengøre sine smykker, hvis de skal holde sig smukke. Jeg gør det selv en gang om måneden, og det kræver ikke særlig meget, fortæller hun.
Det meste kan klares med lunkent vand og sæbe.
Men særligt de smykker, du bruger dagligt – måske uden at tage dem af – kan kræve en ekstra kærlig hånd.
Sådan rengør du forskellige smykker
* Perler er et organisk materiale, som suger snavs og farver til sig. For at undgå misfarvninger bør man jævnligt tørre urenheder af med en blød klud. Undgå sæbe.
* Armbåndsure skal rengøres forsigtigt med sæbevand. En blød tandbørste kan tages i brug for at nå ind i rillerne i en metalrim. Brug en klud på urkassen, da ikke alle tåler at blive våde.
* Ædelstene skal behandles mere forsigtigt. Diamanter kan tåle smykkerens, mens sten som opaler, rag og smaragder skal behandles mere nænsomt.
Kilde: Danske Guldsmede og Urmagere.
Her anbefaler Trine Thorning, at man bruger en tandbørste eller et andet remedie til forsigtigt at gnubbe snavset af.
Perler og nogle sten – herunder matte sten – kan ikke tåle sæbe. Derfor anbefaler Maiken Pade, som er guldsmed og har et værksted i Hellerup nord for København, at man går til en professionel med den slags smykker.
– Er man det mindste i tvivl, skal man lade være at rengøre dem derhjemme, siger hun og tilføjer:
– Generelt er det godt at tage forbi sin guldsmed en gang om året og få renset de smykker, man bruger dagligt. Dermed kan man kan redde smykket, hvis der er en sten, en perle eller andet, der sidder løst.
Snavs og bakterier
Smykker, der bruges dagligt, får med tiden et fedtlag af snavs og bakterier. Særligt sølvsmykker har det med at oxidere og vil med tiden blive matte, grå eller endda næsten sorte.
Er det derfor længe siden, man har givet smykkerne en tur, anbefaler de smykkekyndige, at man bruger noget stærkere.
Nemlig smykkerens, som er specielt udviklet til at fjerne misfarvninger og indgroet snavs.
– Det kan man købe i alle smykkebutikker. Man putter smykkerne i, de skal så ligge lidt, og så tager man dem op og pudser af. Det er enormt enkelt, kan gøres for få penge og tager ikke mere end fem minutter, siger Trine Thorning.
Generelt kan man dog nedsætte rengøringsniveauet ved at efterleve nogle huskeregler, der nedsætter slid og snavs.
– Man skal tage sine smykker af, som man tager sit tøj af. Det er det korte råd. Man skal ikke have dem på hele tiden, for det slider på metallet og skaber belægninger, siger Trine Thorning.
Hun påpeger, at smykker slides, når man har dem på på stranden, når man dyrker sport, laver havearbejde eller sover.
Og det gælder særligt, i situationer hvor man sveder.
– Det er noget af det værste, når du sveder med dine smykker på – og det gør du også, når du sover. Det slider og skaber en belægning, siger hun.
Først publiceret: 3. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 14:58