Naturen: Oplev ræven på kærestejagt lige nu
Der er god chance for at høre en ræv på kærestejagt lige nu. Læg mobilen væk og tag i skoven og duft, mærk og lyt til den spændende vinter.
Naturen kan virke gold om vinteren. Til gengæld er der masser af lyde, lugte og synsindtryk at opleve på netop denne årstid.
Det er gråt, vådt og sjappet. Og det er den tid på året, hvor der er allerfærrest lyse timer.
Så hvad giver man sig til, hvis man gerne vil lokke familien med en tur i skoven?
Man slår sanserne til og lader sig overraske, anbefaler Marie Roland, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.
“Tag det som et opgør med smartphonekulturen, hvor du hele tiden bliver underholdt. I naturen aner du ikke, hvad du kommer til at opleve. Men du oplever altid noget – og det er det fantastiske”, siger hun.
Brug øret
Marie Roland foreslår, at man slår lyttelapperne ud.
Årets første måneder er eksempelvis natuglens parringstid, og derfor kan man høre dens karakteristiske “uh-uh”-kald.
“Uglerne er primært lydaktive, fra det bliver mørkt. Og da det jo er længe mørkt om vinteren, vil uglerne tilsvarende være længere lydaktive, så der er god mulighed for at høre det”, siger Marie Roland.
Der er også god chance for at høre en ræv på kærestejagt lige nu.
“Ræve lever primært alene og skal finde hinanden på lang afstand. Det gør de med hæse skrig, som godt kan lyde lidt uhyggelige”, siger Marie Roland.
Vamset rød pels
Hvis man er heldig også at se ræven, vil den være i det flotteste skrud. Den får nemlig en ekstra vamset og rød pels om vinteren.
Ræven er især aktiv efter nattens frembrud. Men grundet parringssæsonen vil den være mere strejfende og aktiv end normalt.
“I gamle dage sagde man, at ræven var snu, men den er snarere intelligent og påpasselig. Så den er normalt aktiv, når vi ikke er – altså om natten”
“Men den er mere aktiv på denne årstid”, siger Marie Roland.
Man kan også stille skarpt med synssansen, foreslår Trine Sørensen, der er naturvejleder ved Skovlyst Naturskole i Aabenraa.
Lok med børnebørnene
“Det er især godt at få sat en ramme eller et benspænd, hvis man er afsted med små børn. De synes typisk ikke, at det er sjovt bare at gå tur”, siger hun.
Trine Sørensen nævner safaribegrebet The Big Five, hvor man med kikkert går på jagt efter seværdige dyr på savannen.
Det begreb har fået en dansk pendant, efter at Naturstyrelsen har udpeget vilde heste, europæisk bison, spættet sæl, havørn og kronhjort som netop de fem helt store dyreoplevelser.
“Men dem kan man jo ikke forvente at se på enhver tur med børnefamilien”, siger Trine Sørensen.
Derfor har hun opfundet sit eget begreb, som hun kalder The Small Five, hvor man i stedet leder efter fantastiske smådyr.
Trine Sørensen foreslår: En mus eller et musehul, en gærdesmutte, en bænkebider, et egern og en solsort.
– Det handler om at sætte en realistisk ramme, hvor børnene kan få nogle succeser og oplevelser med naturen, siger hun.
Dyrelyde og piblende smeltevand
Lyt, lugt og mærk sammen med børnebørne, naboer eller venner, rådgiver Naturstyrelsens folk.
* I kan lave en leg, hvor I aktivt bruger én sans ad gangen. Alle deltager - også voksne.
* Tag nogle minutter, hvor I fokuserer på, hvad I kan høre i naturen - dyrelyde, sjoskende vinterstøvler, piblende smeltevand, knitrende sne.
* I kan også stille skarpt på lugtesansen. Måske lugter der fugtigt, måske lugter der af dyr eller bålplads.
* Stil herefter skarpt på følesansen. Hvordan føles vinden og kulden i ansigtet, hvordan føles den svampede skovbund under vinterstøvlerne, hvordan føles barken på træet.
* Det betyder ikke, at skovturen skal være skemalagt med øvelser og aktiviteter. Men sanselegen kan være en måde at fordybe jer og aktivere børn, som keder sig og vil hjem.
Først publiceret: 2. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 15:04