Folkepensionist og slagter: Flere ældre vil arbejde nu

Svend Blankholm på 70 år arbejder som slagter i Hørsholm. I fremtiden får han og andre pensionister lov at beholde flere af de penge, de tjener samtidig med, at de er på pension.

Svend Blankholm er en af de mange danskere, der har valgt at arbejde efter folkepensionsalderen. Foto: Søren Zeuth.

“Det er skidegodt.”

Svend Blankholm og hustruen Susanne kan slet ikke få armene ned. Med henholdsvis 70 og 69 år på bagen kan de fra det nye år på en gang være på pension og arbejde uden at få en kæmpe del af timelønnen spist af skattefar.

Den gode nyhed for parret kommer, fordi regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti, De Radikale, SF og Kristendemokraterne om at forsøge at øge beskæftigelsen med 12.000 personer.

Og det falder på et tørt sted: Som pensionister arbejder Svend Blankholm samtidig som slagter og Susanne som ejendomsmægler.

Største sejr

“I badmintonklubben har vi snakket om, at flere kroner til os selv vil betyde, at der er mange flere pensionister, som trækker i arbejdstøjet,” siger Susanne Blankholm.

Svend og hans kone Susanne har ikke regnet på, hvad det hele i kroner kommer til at betyde for dem i indtægtsstigning.

Flere timer til Svend

“I slagteriafdelingen i Menu supermarkedet Dalgaard i Hørsholm arbejder Svend på 70 år, Andreas på 22 år, elever og så mig på 40 år”, siger slagtermester Dennis Bodholdt, som er svært tilfreds med aldersfordelingen og Svends indsats:

“Han kan sagtens få flere timer, nu hvor det snart kan betale sig for ham at arbejde. Formentlig kan han sagtens holde til det. Han har jo fået nye hofter,” griner Dennis Bodholdt, som vægter Svends slagter-færdigheder.

Godt lytte-øre

“Han gør det rigtig godt. Der er kunder, som venter med at handle, til Svend er på arbejde”.

“Han er rolig og rigtig god til at lytte til kunderne”, lyder skudsmålet fra chefen.

“Jeg kan andre ting end de unge i slagterafdelingen. Jeg har for eksempel prøvet at blive spurgt, om jeg har nogle fugle uden ben. Nåååå, du mener benløse fugle“, skraldgriner Svend Blankholm, som også har forklaret en kunde, at der ikke findes flæsk med æbler på en gris. Æbler er noget, der skal tilsættes, når man vil kokkerere æbleflæsk.

Svend Blankholm fra Gilleleje arbejder i gennemsnit ni timer om ugen på fredage, lørdage og søndag. Nu kommer han til at få mere udbetalt til sig selv, når hans arbejdsindtægt ikke længere bliver modregnet i folkepensionen.

Mange pensionister har ifølge Faglige Seniorer oplevet, at de har haft en sammensat marginalskat på mere end 80 procent som samlet skat og modregning.

For lidt udbetalt

Det har betydet, at pensionister i arbejde har haft under 20 kroner til sig selv, hver gang de tjente 100 kroner.

“Det er ikke bare møguretfærdigt. Det er også dumt samfundsmæssigt i en tid, hvor nærmest alle steder står og mangler arbejdskraft”, siger Faglige Seniorers direktør, Palle Smed, som glæder sig over de lysere udsigter.

Den nye aftale betyder tilmed, at reglerne om ægtefællemodregning fjernes, så indkomst ikke fremover vil få betydning for folkepensionister, der er gift med en person i arbejde.

Med reform-aftalen er det hensigten at øge arbejdsudbuddet i en tid, hvor mange virksomheder aktuelt mangler arbejdskraft.

Kvinder søges

I Menu supermarkedet Dalgaard i Hørsholm har slagtermester Dennis Bodholdt en lille ting, han vil bede om:

“Nu har vi alle aldre ansat, nærmest. Nu mangler vi kun kvinder i afdelingen”, siger slagtermesteren, som er parat til at overlade slagterkniven til også ældre kvinder i Hørsholm. Så er jobopslaget hermed givet videre.

Aftalen om at ophæve modregningen forventes indført fra 1. januar 2023.

 

Først publiceret: 30. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2022 kl. 11:49

Se, hvad vi ellers skriver om: