Dronningens nytårstale ramte plet hos Tour-boss

Tour de France-boss er beæret over, at dronning Margrethe i sin nytårstale nævnte det franske cykelløb. Dronningen har været med tik at godkende etape i Danmark.

Dronning Margrethe har blandt andet godkendt Tour-ruten på 1. etape, der starter i København.

Dronning Margrethes nytårstale for små tre uger siden skabte stor begejstring flere steder i Frankrig.

Majestæten nævnte i sin tale til nationen den kommende Tour de France-start med tre etaper i Danmark til sommer, og talen nåede hurtigt frem til Tourens løbsdirektør, Christian Prudhomme.

På mobiltelefonen tikkede det ind med beskeder fra Danmark med billeder af dronningens tale affotograferet fra tv.

– Vi var beæret over dronnings tale, og at hun talte om sport, om Touren og Grand Depart i Danmark. Det er stort for jer, det er stort for os. Det er fantastisk, siger Christian Prudhomme.

Sendte foto af dronningen på mobil

Han er på besøg i Danmark sammen med en delegation bestående af i alt 24 personer, der skal se forholdene an i København, hvor verdens største cykelløb går i gang 1. juli.

Tour-direktøren står i Tivoli, hvor holdpræsentationen er planlagt til at foregå til sommer, og bladrer i sin mobiltelefon og leder efter beskeder fra 31. december.

Han finder en besked frem, som han nytårsaften klokken 18.21 har sendt til cykelikonet Eddy Merckx med et foto af den danske dronning. Frankrigs præsident Emmanuel Macron fik samme besked.

– Det var stort. Utroligt, siger Prudhomme, mens han kigger på beskeden.

Margrethe har godkendt rute

Netop det danske kongehus er en af årsagerne til, at Tour-direktøren kan mærke, at der i Danmark har været et særlig stort ønske om at få cykelløbet til landet.

Dronning Margrethe har blandt andet godkendt, at ruten på 1. etape – som er en enkeltstart på 13 kilometer – krydser ind over Amalienborg Slotsplads. Samtidig har kronprins Frederik taget del i arbejdet med at få Touren til landet.

– Jeg var her med Frankrigs præsident tilbage i august 2019, og vi var til en vidunderlig middag hos dronningen. Det var en af de første gange, jeg var i Danmark sådan officielt.

– Dengang var der en journalist, der spurgte mig, om jeg var klar over, at jeg blev budt velkommen, som var jeg et statsoverhoved.

Vil gøre alt det bedste

– Statsministeren, kronprinsen og dronningen var jo med til middagen, og det er første og eneste gang, at jeg har prøvet det, siger Christian Prudhomme.

– Det var utroligt at se og høre dronningens tale, og vi føler virkelig, at det er et helt land, der ønsker Touren og vil gøre alt for at arrangere den bedste Grand Depart, siger han.

Sidste gang, at Tour-starten foregik uden for Frankrig, var i 2019, hvor Bruxelles i Belgien var vært for den første etape.

De første tre etaper af det franske cykelløb bliver afviklet i Danmark, inden feltet fortsætter i Frankrig.

Først publiceret: 20. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og