Skattefri efterlønsudbetaling: Skal du sige ja tak?

Mange tusinde danskere kan efter nytår få op til 140.000 kroner fra deres efterlønsopsparing, og det kan være en god idé for nogle, mens andre har mere glæde af at lade pengene stå og fortsat betale ind

Læs hvad der taler for og imod at hæve sin efterlønsopsparing.

For tredje gang forsøger staten at slippe af med de milliarder, som danskerne har sparet op til efterløn.

Mange tusinde danskere vil i løbet af den kommende tid få brev fra deres a-kasse om tilbuddet.

De, der har betalt til ordningen lige siden starten, vil kunne få mere end 140.000 kroner, og langt den største del af beløbet er skattefrit.

Men selvom det lyder fristende at takke ja, så er der også ulemper ved den skattefri udbetaling.

Hvis du forlader efterlønsordningen, ryger du også ud af muligheden for at få seniorjob, som er et tilbud til de seniorer, der mister retten til dagpenge.

De kan få et seniorjob i det offentlige til overenskomstmæssig løn i op til fem år.

”Og man skal huske på, at dagpengeperioden i dag kun er på 2 år. Seniorjob er et godt tilbud til dem, der er uheldige, at deres dagpenge løber ud,” fortæller konsulent Gitte Bek Frandsen fra 3F’s a-kasse.

Hun siger, at det kan være svært for den enkelte at måle op, om de skal tage imod den skattefri udbetaling. Men der er nogle pejlepunkter at tage fat i.

Desuden er a-kasserne parate til at rådgive.

Det taler for at blive i efterlønsordningen

  • Hvis du regner med at fortsætte med at arbejde frem til mindst din folkepensionsalder, så skal du ikke vælge den skattefri udbetaling nu. Så er det mere gunstigt at tage imod den skattefri efterlønspræmie som i 2022 er op til 167.000 kroner for at arbejde tiden ud. Og ændrer dine planer sig, har du efterlønnen i reserve.
  • Hvis du tænker på at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen, og du ikke har sparet så meget op til pension, så kan du få op til 19.351 kroner i efterløn om måneden. Det er samlet mere end 800.000 kroner over 3 1/2 år. Selv om der skal betales skat, så er det voldsomt meget mere end den skattefri udbetaling nu.

Det taler for at forlade efterlønsordningen

  • Hvis du har en forholdsvis høj pensionsopsparing, vil den kunne betyde, at du i givet fald ikke vil kunne få så meget i efterløn, fordi din pensionsopsparing bliver modregnet i din efterløn. Det kan der regnes på, eventuelt med assistance fra a-kassen. Hvis man kun kan få for eksempel 2.000 kroner om måneden i efterløn, så er efterløn ikke så interessant.
  • Hvis du tænker på at gå på den nye Tidlig Pension, så får du måske ikke brug for efterløn. Modregningen for pensionsopsparing er mildere end i efterlønsordningen. Men du kan først få en opgørelse af, om du har tilstrækkelig anciennitet på arbejdsmarkedet til, at du kan komme med i Tidlig Pension, når du er fyldt 61-år.

Rådgivning i a-kassen

Alene 3F’s a-kasse skal skrive til 42.000 medlemmer om muligheden for skattefri udbetaling.

Gitte Bek Frandsen siger, at det nye tilbud er endnu et forsøg på at udradere efterlønnen. Fagbevægelsen vil gerne beholde ordningen.

Men Gitte Bek Frandsen siger, at der bestemt vil være medlemmer, som hun vil råde til at tage pengene ud nu.

”Vi vil sagligt rådgive de medlemmer, som spørger, om det er en god idé at hæve pengene nu. Jeg kan godt forstå, hvis et ægtepar bliver fristet, når de kan få for eksempel to gange 140.000 kroner i hånden her og nu. Specielt hvis udregninger viser, at de ikke vil kunne få ret meget i efterløn til den tid, og hvis de regner med at forlade arbejdsmarkedet før deres folkepensionsalder,” siger Gitte Bek Frandsen fra 3FA.

Hvad siger banken?

Nogle vil måske spørge deres bankrådgiver, om det er en god idé at hæve efterlønspengene.

Men hvis pengeinstituttet foreslår i stedet at sætte pengene i en pensionsordning, så gælder det om at være årvågen.

Peger banken på den løsning, fordi de tjener penge på pensionsordninger, eller gør de det, fordi det er det bedste for kunden?

Først publiceret: 6. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og