Hans Engell: Derfor tilbyder DF Støjberg et job
Et job hos Dansk Folkeparti vil løse flere af Inger Støjbergs problemer, siger politisk kommentator. Blandt andet at kunne afsone med fodlænke.
Det offentlige jobtilbud er et skub på Inger Støjberg for at melde ud, om hun ser en fremtid i partiet. Samtidig kan det hjælpe hende til at få lov til at afsone med fodlænke, siger politisk kommentator Hans Engell.
Der er krav om job for at afsone med fodlænke
En dømt skal leve op til en stribe krav, for at få lov til at afsone sin dom med fodlænke. Få overblikket her.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har modtaget en dom på 60 dages ubetinget fængsel. Det er endnu uvist, om hun kan afsone den med fodlænke.
Tirsdag har hun fået tilbudt af job i Dansk Folkeparti. Et job er et af kravene til at få lov til at afsone med fodlænke. Få et overblik over kravene her:
* Ansøgning:
Den dømte skal selv ansøge om af afsone med fodlænke. Det er kun dømte, der har en dom på under seks måneders fængsel, der kan søge.
Den dømte skal ikke på forhånd have afvist samfundstjeneste.
Ansøgeren skal vurderes og kan afvises, hvis ikke Kriminalforsorgen vurderer, at den dømte vil leve op til vilkårene.
* Bopæl:
Den dømte skal have en bopæl, der egner sig til afsoning med fodlænke. Det må ikke være hotel, kollegium, herberg eller andet. Eventuelle bofæller skal godkende, at der afsones på bopælen.
* Aktivitet:
Dømte, der har fået over 30 dages betinget fængsel, skal være i beskæftigelse i form af "uddannelse, arbejde eller lignende".
Aktiviteten skal være af en sådan art, at det kan kontrolleres, at den dømte lever op til kravet.
Beskæftigelsen skal være på mindst 20 timer og maksimalt 37 timer om ugen.
Der kan dispenseres for kravet, hvis den dømte er "varigt uden for arbejdsmarkedet".
* Vilkår:
Den dømte må ikke begå ny kriminalitet, skal leve op til det aktivitetsskema, der udarbejdes sammen med Kriminalforsorgen, og må ikke udeblive fra uddannelse eller arbejde uden lægeerklæring.
Den dømte må ikke indtage alkohol eller stoffer, der er forbudt.
Den dømte skal deltage i "kriminalitetsforebyggende programvirksomhed", der bestemmes af Kriminalforsorgen.
Kilder: Kriminalforsorgen.
– Dette her er formentligt et forsøg på at lægge pres på Inger Støjberg for at beslutte sig ved at give hende nogle muligheder, andre partier ikke har tilbudt hende, siger han.
Deadline nærmer sig
Dansk Folkepartis ledelse har ikke lagt skjul på, at de gerne ser Inger Støjberg, der før jul blev erklæret uværdig til Folketinget efter en dom på 60 dages ubetinget fængsel, i partiet.
Også muligvis som formandskandidat til det valg, der skal ske 23. januar og hvor der er deadline for kandidater fredag ved midnat. Inger Støjberg selv har ikke meldt noget ud.
– Dansk Folkeparti har gjort alt, hvad de kunne, for at trække hende ind i partiet. Nu begynder deadline at nærme sig og det hele haster, siger Hans Engell.
Et job vil da også løse flere af Inger Støjbergs umiddelbare problemer. For at afsone med fodlænke skal man eksempelvis have et job. Og hun vil samtidigt få en indtægt. Hans Engell noterer sig her, at lønnen i Folketinget er forudbetalt.
Vil knytte hende til partiet
– Så det handler både om, at de gerne vil knytte hende til partiet enten som medlem eller ansat. Og undgå, at hun skal afsone i et fængsel, siger Hans Engell.
Samtidigt er behovet for en afklaring fra Inger Støjbergs side taget til i takt med, at formandskampen nærmer sig – og tiden går.
– Jeg begynder at blive meget i tvivl om, hvor Støjberg egentlig står. Der er nu flere andre kandidater, der ikke nødvendigvis trækker sig, bare fordi hun stiller op.
– Der er også efterhånden opstået en lille irritation over, at hun ikke kan beslutte sig. Der er grænser for, hvor langt ned, man vil lægge sig, siger Hans Engell og fortsætter:
– Det hele er lidt surrealistisk i Dansk Folkeparti lige nu. Men de skal jo lande på en eller anden måde.
Først publiceret: 5. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:12