Tom Buk-Swienty: Sådan interviewede jeg dronningen

Tom Buk-Swienty har skrevet julens store bestseller "Undervejs" om dronningens barn- og ungdom. Her er hvordan han oplevede de mange samtaler med dronningen hen over de to år, det tog at skrive bogen.

Forfatteren Tom Buk-Swienty mødtes med dronningen 14 gange over to år år, før han skrev bogen "Undervejs", der bliver revet ned af hylderne her op til jul. Foto: Les Kaner

Forfatteren Tom Buk-Swienty interviewede dronning Margrethe ikke færre end 14 gange hen over to år til julens store bestseller-bog, “Undervejs”.

Det er flere år siden, at Tom Buk-Swienty, som rigtig mange danskere kender for hans bøger  om Sønderjylland og ikke mindst Karen Blixen-klanen, fik en privat invitation til en dansk herregård, som undrede ham lidt. Men da han ankom og gik til bords, blev mysteriet afklaret. Som hans borddame ventede nemlig dronning Margrethe. De to havde mødt hinanden et par år før i 2015, hvor dronning Margrethe som protektor for Rungstedlundfonden overrakte Tom Buk-Swienty Rungstedlundprisen for hans biografi om Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen.

Ingen dagbog desværre

I den forbindelse i 2015 fik Tom Buk-Swienty en lang, god snak med dronningen og der spurgte han bl.a. majestæten om hun skrev dagbog. Da hun svarede nej, tænkte Tom Buk-Swienty, at det

Forsiden af Tom Buk-Swientys bog “Undervejs” med dronningen.

syntes han som historier var synd. “Ej, det er da en skam. De skal da næsten efterlade noget til eftertiden”, husker han, at han sagde til dronningen.

Tom Buk-Swientys ord og måske ikke mindst hans forfatterskab havde gjort indtryk for dronningen, og hun havde åbenbart gået med tanken om at åbne lidt op for den mere private side at sit liv her op til den helt unikke 50 års regentjubilæum, der finder sted i midten af januar. Og valgte var altså faldet på Tom Buk-Swienty.

Tom Buk-Swienty husker selv, at dronningen og han talte meget om Sønderjylland den aften, og her blev den første snak om en evt. bog om dronningens unge år taget.

Nu er der ikke noget, der er så galt, at det ikke også er godt for noget. Og det viste sig at corona-epidemien og nedlukningen af landet gav så meget luft i dronningens kalender, at Tom Buk-Swienty pludselig kunne få ikke færre end 14 interviews med dronningen hen over to år.

Tie og lytte

Han har selv fortalte, at hans største opgave var at tie stille og lytte, for dronningen var i storform og klar til fortælle.

Dronning Margrethe afslørede under de mange samtaler med Tom Buk-Swienty, at hun har en fantastisk hukommelse ikke mindst for de allermindste detaljer i sin barndom.

Dronning Margrethe og Tom Buk-Swienty under en af deres mange samtale. Foto: Les Kaner.

Hun kunne f.eks. huske hvad hun fik med som pålæg i madkassen, at familien medbragte mad, når de sad i Kongesalen på Storebæltsfærgen, endda at der stod RITA på termobeholderne med mad!

Der var ved hver interview, som især foregik på Fredensborg Slot i Nordsjælland, sat to en halv time af. Når tiden var gået, spurgte Tom Buk-Swienty majestæten om de skulle slutte nu, hvorefter dronningen som regel sagde: “Vi kan roligt forsætte”.

Nogle gange havde Tom Buk-Swienty fotografier med til samtalerne, som dronningen så tog udgangspunkt i. Andre gange bad han dronningen om at læse nogle breve, som forberedelse til snakken. Og altid havde han i hundredevis af nedskrevne spørgsmål med.

1.523 sider snak

Da de 14 interview, som strakte sig over 37 timer og 35 minutter, blev skrevet ud, ja, så fyldte de 1.523 sider A4!

En af de ting, som voldte Tom Buk-Swienty lidt overvejelse, da han skrev manuskriptet til den 456 sider lange biografi færdig, var, at han fjernede sine egne spørgsmål, så bogen fremstod i jeg-form.

Her er Tom Buk-Swienty

55-årige Tom Buk-Swienty er historier og blev danmarksberømt i slutningen af 00'erne, hvor han to store bøger om Sønderjylland udkom. Senere har har han kaster sig over først Karen Blixens far, kaptajn Dinesen, derefter bror, Thomas Dinsen og senest Karen Blixen selv.

I 2014 kom den danske tv-dramaserie i otte dele med titlen "1864", som omhandler Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig. 1864 er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og er inspireret af Tom Buk-Swientys bog Slagtebænk Dybbøl.

  • Slagtebænk Dybbøl (2008)
  • Dommedag Als (2010)
  • Kaptajn Dinesen - Ild og blod (2013)
  • Kaptajn Dinesen - Til døden os skiller (2014)
  • Tommy og Tanne. Det store i livet (om Thomas Dinesen og hans søster, Karen Blixen, 2016)
  • Det ensomme hjerte (2017)
  • Løvinden (2019)

Han fortæller, at han holdt en lang forklaring på det forfattermæssige kunstgreb til dronningen, hvorefter hun svarede “Lad os nu først se, før vi bliver vrede”.

Måske et lidt mærkeligt svar, men det viser blot hvor meget dronningen kender sin H.C. Andersen, for det er næsten ordret en af kejserens replikker i “Svinedrengen”, hvor han siger:

Lad os nu først se, hvad der er i det andet foderal, før vi bliver vrede!”

Heldigvis gik dronningen med til jeg-formen, og netop tonen og det fortællende sprog er noget af det som også bliver rost voldsomt af anmelderne.

Ingen efterfølger

Tom Buk-Swienty maner i øvrigt selv til besindelse med hensyn til at der skulle kommende en biografi mere.

Dronningen har villet fortælle og give et indblik i hvem den unge kvinde var, som stod frysende på balkonen 15.januar 1972, hvor hun blev udråbt til regent.

“Det er simpelthen det, hun har besluttet, hun vil sige om sit liv. Det vil være en helt anden historie at skrive en forsættelse. Det vil være for tæt på nutiden. Her har hun kunnet fortælle meget friere, fordi historien ligger så langt tilbage i tiden, har Tom Buk-Swienty sagt til Billed-Bladet.

Kilde: Billed-Bladet, Kristeligt Bagblad, Politikens Forlag.

Først publiceret: 9. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og