4 grunde til, at din folkepension stiger så lidt

Mange har undret sig over, at folkepensionens grundbeløb kun stiger 29 kroner til næste år. Her får du den lidt langhårede forklaring.

Siden vi skrev om pensionssatserne for 2022 har vores socialrådgiver Carsten Riis fået et stort antal henvendelser fra læsere, som har undret sig over, at reguleringen ikke var højere.

”Mange har skrevet til mig, fordi de tænkte, at det måtte være en fejl. Jeg har både fået henvendelser fra pensionister og pårørende, som mente, at reguleringen burde være højere, når nu lønninger og priser stiger meget mere,” siger socialrådgiver Carsten Riis fra Faglige Seniorer.

4 årsager til den lille stigning

Men hvad er forklaringen på, at folkepensionen kun får en lille stigning i 2022?

Det har vi spurgt Finn Larsen, som er konsulent hos Faglige Seniorer.

”Det er et kompliceret spørgsmål, og forklaringen er lidt langhåret,” forklarer Finn Larsen. ”Men her er en oversigt over de politiske beslutninger, som ligger til grund for reguleringen af folkepensionen.”

1. Skattereformen fra 2012

Udgangspunktet for regulering af folkepensionen er satsreguleringsprocenten, som er sat til 1,2 procent for finansåret 2021.
Det er lavere end de normale 2,0 procent.

Det skyldes den 10 år gamle skattereform fra 2012, hvor det blev aftalt, at overførselsindkomsterne frem til 2023 skulle sættes ned for at finansiere en omlægning af skatten med forhøjelse af beskæftigelsesfradrag og en højere grænse for topskat.

2. Tilpasningsprocenten og lav lønstigning i 2020

Reguleringen i 2022 tilpasses også af den såkaldte tilpasningsprocent, hvor man beregner den gennemsnitlige stigning i årslønnen i lønåret forud for satsreguleringsprocent – herfra fratrukket 2,0 procent.
Formålet er at sikre, at pensionerne følger den almindelige lønudvikling. I forbindelse med satserne for 2020, har man set på lønudviklingen i lønåret 2020. Og udviklingen i lønnen var desværre lav i 2020, og derfor er tilpasningsprocenten på minus -0,8.

Derfor ender reguleringen af grundbeløbet kun på 0,45 %.

3. Lav stigning af grundbeløbet og lidt mere til pensionstillægget

I den oprindelige skatteaftale og aftalen om ændringer af pensionsreguleringen i 2020, blev aftalt, at der fremover skulle være en lavere stigning af folkepensionens grundbeløb, men samtidig at reguleringen af pensionstillæg skulle øges med et kompensationsbeløb af hensyn til de dårligst stillede pensionister. Det er forklaringen på, at pensionstillægget stiger mere end grundbeløbet. I 2022 bliver pensionstillægget for enlige for 2022 reguleret med 1,86%. Det er lidt mindre for samboende.

4. Afrunding til nærmeste 100 kroner

Ældrechecken stiger med 200 kroner om året. Det svarende til en stigning på 1,08 procent, selvom det skulle have været 1,2 procent. Årsagen er, at beløbet skal justeres til de nærmeste 100 kroner.

Højere lønninger i 2021

”Her i 2021 er lønningerne steget meget mere, så derfor kan pensionisterne se frem til en større stigning af pensionen i 2023, men der er desværre længe til,” siger Finn Larsen fra Faglige Seniorer og tilføjer.

Først publiceret: 25. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og