TV-værten Flemming Møldrup brænder for bål

Flemming Møldrup fra "Kender du typen?" har skrevet "Bogen om bål", som guider fra gnister til gløder. Her får du hans bedste tips til det gode bål.

Et godt bål samler venner og familie.

Der kan være noget magisk ved et bål, som samler familien eller gode venner.

Men det kan være lettere sagt end gjort at få flammerne til at fænge, og derfor er livsstilsekspert og TV-værten i “Kende du typen?” Flemming Møldrup klar med en hjælpende hånd.

Han har nemlig skrevet “Bogen om bål”, der skal inspirere læserne til at komme mere ud i naturen.

– Så kan bålet være anledningen til at komme afsted og få de pauser, som er så nødvendige modsvar til vores tankemylder og hektiske livsstil, siger han.

Her er bålentusiastens bud på, hvordan du selv kommer godt i gang.

Gør dig umage

Det kræver tid og omtanke at lave det gode bål, hvis man spørger den 52-årige livsstilsekspert, der bedst er kendt fra tv-programmet “Kender du typen?”.

– For mig er der ikke noget værre end folk, der bare kyler ting ind i et bål, siger Flemming Møldrup og uddyber:

– Byg det op i stedet for, tænk over konstruktionen. Der er sådan en hel rejse ind i det perfekte bål, hvor man forestiller sig, hvordan det skal ende med at se ud. Men det kræver tålmodighed.

Vent derfor med at tænde op, før du har lagt en plan.

Hav udstyret i orden

Bålentusiasten anbefaler, at man anskaffer sig en god kniv og en god økse, så man kan sanke sit eget træ i skoven, og så kan det være nyttigt med et rigtigt tændstål, når de første gnister skal slås.

Andre nyttige værktøjer, Flemming Møldrup altid medbringer, inkluderer en foldesav, bålhandsker og en lille pose med fnuller, der er let at antænde.

Derfra er næste skridt at finde ud af, hvilken type bål, man ønsker at bygge, og finde træ, kviste og bark, der passer til formålet.

Hårde træsorter som ask eller eg brænder længe, men de er sværere at tænde op. Omvendt tænder bløde træsorter som birk eller gran hurtigere og brænder i kortere tid.

Drop tipien og prøv pagoden

I “Bogen om bål” kommer Flemming Møldrup omkring flere forskellige båltyper, og hans egen favorit er det såkaldte pagodebål, hvor brændet stables i en firkant pyramide med et hul i midten, som giver plads til ilden.

– Det er nemt at bygge, nemt at styre og nemt at holde gang i.

Til gengæld bryder han sig ikke meget op det opretstående tipibål, de fleste nok ser for deres indre blik, når snakken falder på bål.

– Jeg har lyst til at aflive tipibålet, fordi det er svært at gøre stabilt. Men så vil spejderne måske komme efter mig, tilføjer han med et grin.

Og så skal man huske, at tøjet kommer til at lugte af røg. Men ifølge livsstilseksperten kan det sagtens vendes til noget positivt.

– Mange synes, lugten af røg er træls, men for mig er den fantastisk. Det betyder jo, at man har været ude og har haft en fin oplevelse.

Flemming Møldrup laver både bål alene og sammen med andre, men uanset selskabet tror han på, at bålet giver plads til en form for eftertænksomhed, om kan hjælpe mod den moderne verdens stress og jag.

– Man burde tage en masse politikere og topledere med ud til bålpladsen og have nogle rolige samtaler med stilhed og refleksion. Det redder måske ikke verden, men jeg tror, det kunne rykke nogle perspektiver.

/ritzau fokus/

Efterlad bålpladsen på en sikker måde

Det kan være farligt at forlade et bål, der ikke er slukket korrekt, så det er vigtigt at tage de rette forholdsregler:

* Sørg for, at bålet er brændt helt ned, så det kun består af hvid aske, og knus eventuelle sorte træstykker.

* Rod rundt i bålet med en pind, så de sidste gløder bliver tydelige.

* Hæld vand på bålstedet og rod rundt i den mudrede masse.

* Hvis bålet tændes uden for en organiseret bålplads, er det vigtigt at grave huller omkring bålet og hælde vand i, så jorden kan køle ned.

Kilde: "Bogen om bål", Flemming Møldrup, 2021.

Først publiceret: 10. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:20

Se, hvad vi ellers skriver om: